Energiexperter dömer ut modellen och historieskrivningen är en myt. 

I helgen gjorde energi- och näringsminister Ebba Busch ett tappert försök i den populistiska högerns favoritsport: att kalla expertkunskaper för ”åsikter”.

Det var i SVT:s Agenda. Journalisten Camilla Kvartoft påpekade att flera expertmyndigheter dömer ut regeringens planer för ny kärnkraft för att deras satsningar riskerar att tränga ut andra energislag.

Det kostar helt enkelt så mycket pengar och kommer inrikta hela industrins fokus på att det ska bli just kärnkraft att det hämmar framväxten av exempelvis vindkraft.

– Det är både missvisande och en åsikt, slog Ebba Busch fast.

Så är det förstås inte.

Det är inte de röd-gröna partierna som skapat dagens elsystem

Kritiken mot regeringens ensidighet kommer från Svenska kraftnät, stora näringslivsaktörer och energiexperter utan politiska kopplingar. Att avfärda deras analyser som ”åsikter” är ungefär som att anklaga matematikläraren i skolan för att driva en politisk linje när jag säger att ett plus ett är två.

På samma sätt bygger Ebba Busch sin historieskrivning på en propagandistisk bild av hur energimarknaden har utvecklats. Det är inte de röd-gröna partierna som skapat dagens elsystem. I en artikel i Dagens Nyheter skriver professorerna Jonas Anshelm och Simon Haikola om de senaste 16 årens energipolitiska beslut. De finner att det var den borgerliga Alliansregeringen som genomförde marknadsanpassningen av energipolitiken, med stöd för vindkraft genom elcertifikat. En politik som sedan drevs vidare och förstärktes av de röd-gröna regeringarna efter 2014.

Avvecklingen av reaktorer som krävde stora renoveringar motiverades med att det skulle bli för dyrt, alltså inte marknadsmässigt motiverat.

”Den kärnkraftsvänliga koalitionen har å sin sida bidragit till en missvisande förklaring av reaktorernas avveckling. Den starkt kritiserade effektskatten höjdes som mest under regeringarna Reinfeldt 2006–2014. När skatten togs bort 2016 förändrade det inte företagens kalkyler. Inget parti föreslog statlig finansiering av renoveringar förrän 2018. Då det var för sent.”

Det är först med Sverigedemokraternas allt starkare position och unikt kärnkraftsvänliga position som spelplanen har ändrats. Den stora utbyggnaden av vindkraft, som ökat kraftuttaget från det energiuttaget från 1 TWh per år 2008 till 30 TWh per år 2024, har bromsats in.

Nu säger energiministern att hon vill satsa på ”teknikneutralitet”. Det är svårt att betrakta även den formuleringen som något annat än propaganda.

Vari ligger det teknikneutrala i att satsa 300 miljarder av skattebetalarnas pengar för att bygga ny kärnkraft och sedan ytterligare miljarder för att garantera ett minimipris under många decennier?

Kritikerna kallar modellen för ”planekonomi”, och det ligger mycket i den bilden.

Till och med näringslivets tankesmedja Timbro slår nu bakut. VD:n PM Nilsson, som tidigare arbetade som statssekreterare åt Ulf Kristersson, menar att prismodellen för den nya kärnkraften är ohållbar.

Men det är säkert också bara en åsikt om du frågar Ebba Busch.