Arbetslösheten ökar.
Foto: Arbetsförmedlingen

Arbetsmarknad Arbetslösheten väntas stiga under 2025, enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen. Byggnadsarbetarna är bland de värst drabbade, och utan nya bostadsbyggen kan många tvingas lämna branschen.

Antalet arbetslösa ökade under november. Vid månadens slut var 6,9 procent av den registrerade svenska arbetskraften inskriven som arbetslös, vilket motsvarar cirka 366 000 personer. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. Under samma period förra året var 6,4 procent utan arbete, vilket innebär att siffran ökat med 0,5 procentenheter.

Sveriges ekonomi har återhämtat sig något under 2024, men tillväxten är långsam. Enligt Arbetförmedlingens prognos minskar inte arbetslösheten förrän andra halvan av 2025. En lägre genomsnittlig arbetslöshet väntas först 2026.

Arbetsförmedlingen varnar även för ett ökat antal långtidsarbetslösa under det kommande året.

– För att bromsa långtidsarbetslösheten behövs mer stöd och arbetsnära insatser, utbildning, praktik och subventionerade anställningar, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Byggnadsarbetare fortsatt utsatta

Byggbranschen har länge varit bland de svårast drabbade av lågkonjunkturen. Ökade materialkostnader och stigande räntor har lett till att bostadsbyggen stoppas, och betydligt färre nya bostadsprojekt påbörjas. Under årets tredje kvartal påbörjades bygget av 31 procent färre bostäder än samma period 2023, och 61 procent färre bostäder färdigställdes.

“Vi tror och hoppas att krisen har bottnat, men återhämtningstakten är väldigt osäker”, skriver Kim Söderström, Byggnads förbundsordförande, till Dagens Arena. 

Kim Söderström, förbundsordförande för Byggnads.
Kim Söderström, förbundsordförande för Byggnads. Foto: Byggnads.

 

Branschtidningen Byggnadsarbetaren larmar om hög konkursrisk för företag i byggbranschen, vilket kan försvåra arbetsmarknadsläget ytterligare. Under det kommande året riskerar nästan 2 000 byggföretag konkurs, enligt en prognos från analysföretaget Dun & Bradstreets.

– Vi tror att både arbetslösheten och konkurserna är fortsatt höga, men kanske inte att de fortsätter uppåt. Nivåerna är fortfarande betydligt högre än bara för något år sedan, men de kan bli lägre under 2025, säger Johan Deremar, nationalekonom på Byggföretagen till Dagens Arena.

“Staten behöver ta ansvaret”

Många byggnadsarbetare tvingas nu söka jobb i andra branscher. Någonting Kim Söderström tror kan leda till en brist på kompetent arbetskraft inom byggbranschen i framtiden.

“Det behövs politiska beslut för att få fart på bostadsbyggandet. Staten behöver ta det övergripande ansvaret för Sveriges bostadsbyggande. Samhället har ett uttalat ansvar för bostadsförsörjningen och av regeringsformen framgår det att det allmänna ska trygga rätten till arbete, bostad och utbildning. Det har våra politiker helt struntat i de senaste åren. Istället har man avvecklat alla bostadssubventioner i ett läge där de hade behövts som mest”, skriver han.

Även Byggföretagen ser ett behov av bättre ekonomiska möjligheter att bygga nya bostäder, som enligt Johan Deremar delvis skulle behöva finansieras av staten.

– En snabbare sänkning av styrräntan skulle även underlätta för hushållen. Sedan tror via att en friare hyressättning på nya hyresrätter skulle göra att fler företag vågar satsa på det. Och det tillfälligt höjda rotavdraget hade gärna fått vara kvar längre, vilket hade hjälpt de små företagen där det är vanligast med konkurser, säger han.

Johan Deremar, nationalekonom hos Byggföretagen. Foto: Byggföretagen