al-Assads fall är ett strategiskt nederlag för den 46-åriga islamiska republikens politik, militärmakt och geopolitiska ambitioner i Mellanöstern.
Efter nederlaget i det åttaåriga kriget mot Irak 1988 och FN:s säkerhetsråds resolution 598 om sanktioner mot Iran 2015 måste man betrakta kollapsen av Assad-regimen som den största förlusten för Islamiska republiken Iran.
Den islamiska republikens interventioner i Mellanöstern började på 1980-talet med bildandet av Quds-styrkan, en elitstyrka som opererar från flera olika länder, och terrorhandlingar som bombningen av en amerikansk militärbas i Beirut 1983. Riktade mord på kurdiska ledare som Abdulrahman Ghassemlou och Sadegh Sharafkandi samt terrorattacker i Argentina och Europa var en del av detta projekt, lett av Quds-styrkan. Islamiska republiken utnyttjade också Palestinafrågan för att skapa terroristnätverk i Libanon, Palestina och Syrien, där Assad-regimen spelade en nyckelroll.
Irans strategiska nederlag kommer att ha omfattande konsekvenser för ayatollornas framtid
Framväxten av Islamiska staten IS och Saddam Husseins fall i Irak gav nya möjligheter för Irans inflytande att expandera. Vapentransporter till Irak och Syrien samt stöd till Houthi-rebellerna i Jemen utökade detta inflytande. Men Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 och Israels hårda svar blev en vändpunkt som satte Islamiska republikens terrorprojekt på nedgång. Israels flyganfall mot Hizbollahs och Quds-styrkans positioner, dödandet av Hizbollahledare och förstörelsen av Irans kommunikationsinfrastruktur i Libanon och Syrien visade på ett allvarligt misslyckande för detta nätverk.
Assadregimens kollaps inom mindre än tio dagar var ett hårt slag mot Islamiska republiken. Bashar al-Assad, som hade hållit sig kvar vid makten genom förtryck och massakrer i över 50 år, förlorade till slut Teherans stöd.
Detta nederlag förändrade inte bara maktbalansen i Mellanöstern utan utmanade också Islamiska republikens regionala och globala politik. I ett sällsynt erkännande medgav Irans andlige ledare Khamenei att Islamiska republiken i Assads sista timmar inte kunde erbjuda någon hjälp och endast bevittnade regimens fall.
Irans strategiska nederlag kommer att ha omfattande konsekvenser för ayatollornas framtid.
Medan miljontals iranier ifrågasätter regimens resultatlösa investeringar i Syrien och regionen, kritiserar många politiker och befälhavare denna strategi. Nu när Islamiska republikens maktstrukturer faller samman, tvingas regimen fokusera på sin inhemska överlevnad. Men historien har visat att en diktators fall, likt dominobrickor, kan leda till att hela systemet kollapsar. Islamiska republiken, som förlorar sina regionala maktbaser, befinner sig nu på en väg vars slut är tydligt nära.
Efter Baath-partiets och al-Assad-familjens fall i Syrien är det snart ayatollornas tur att lämna makten ifrån sig.
Nahid Hosseini, svensk-kurdisk poet och författare
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.