Bostad Frälsningsarmén varnar för att fler människor har svårt att betala mat och hyra. I december gick de ut med julgrytorna för att samla in pengar till de utsatta. Samtidigt har de yrkat på över 15 procents hyreshöjningar i Stockholm, kan Dagens Arena avslöja. Även fackförbunden ST och Vision har velat höja hyrorna så kraftigt, medan flera andra förbund varnar för konsekvenserna av det.
De senaste två åren har hyrorna i genomsnitt höjts med nära 10 procent. De största höjningarna på 30 år. En rapport från Hyresgästföreningen visar att andelen hyreshushåll med ohållbara boendekostnader, där över 40 procent av inkomsten går till bostaden, ökat från 29 till 43 procent sedan 2022.
Inför de årliga hyresförhandlingarna har branschorganisationen Fastighetsägarna yrkat på mellan 10 och 15 procents höjningar. Förhandlingarna har kraschat på löpande band och fått avgöras av skiljeman vid hyresnämnden. Under förra året gick några hyresvärdar ut med att de lämnar Fastighetsägarna i protest mot de höga yrkandena.
– Vi har tröttnat på de senaste årens superlåsningar. Att yrka på 10–15 procent är orealistiskt, alla vet det, sa Mattias Stjernström, VD på Klara Bostad, till Dagens Arena i höstas.
Men många väljer att stanna. Däribland Frälsningsarmén, som äger ett antal bostadsfastigheter i bland annat Stockholm, där Fastighetsägarna inför årets förhandlingar framställde krav på 15,4 procent. Förhandlingarna har strandat och avgörs just nu av skiljeman. Senaste budet från Fastighetsägarna var 7,8 procent och Hyresgästföreningens motbud 2,3 procent.
Varnar för ökad fattigdom
Frälsningsarmén har de senaste åren berättat om hur de möter allt fler människor som har svårt att betala sina levnadskostnader, som mat och hyra. De har varnat för att fler kommer vräkas och bli hemlösa. Något som bekräftas av Kronofogden som uppger att vräkningarna ökat med 10 procent på ett år. I december gick Frälsningsarmén ut med julgrytor för att samla in pengar till de utsatta.
Hyresgästföreningen i Region Stockholms förhandlingsstrateg, Sanna Kolk, menar att det är märkligt att en organisation som företräder de svaga väljer att tillsammans med Fastighetsägarna yrka på mer än 15 procents hyreshöjningar.
– Det kan sticka lite i ögonen. Redan i dag är det många som kämpar med att betala hyran, och vi ser allt fler ärenden hos Kronofogden. Om man är en organisation som ska företräda de små, vill man verkligen höja hyrorna så kraftigt? Har de tänkt på vilka konsekvenser det får för samhället, säger hon.
Utgår från kostnadsökningarna
Elisabeth Beckman, som är VD i Frälsningsarméns Fastighets AB, svarar skriftligt på Dagens Arenas frågor. Hon menar att Fastighetsägarna utgått från den faktiska kostnadsökningen. Hon påpekar också att det reviderade yrkandet på 7,8 procent är betydligt lägre än kostnadsökningarna på cirka 15 procent.
”För en långsiktig fastighetsägare som vi är finns inga andra intäkter än hyror att täcka samtliga kostnader med. Hyreshöjningen för våra hyresgäster 2025 kommer dock att landa långt under den kostnadsökning som vi som fastighetsägare har mött”, skriver Elisabeth Beckman.
Frälsningsarmén har själva varit ute i medierna de senaste åren och berättat att man möter människor som har svårt att betala hyran. Hur går en hyreshöjning med över 15 procent ihop med det sociala engagemanget Frälsningsarmén har?
”Vi vet och har sett att de senaste åren varit tuffa för många hushåll, och det finns alltid de som drabbas extra hårt vid en ekonomisk kris när marginalerna är små. Frälsningsarmén har därför med givares hjälp kunnat gå in och hjälpa personer med små marginaler både med mat och ibland med hjälp till hyran”, skriver Elisabeth Beckman.
Tillgångar i konfliktsituation
Det är inte bara Frälsningsarmén som sticker ut bland värdar som företräds av Fastighetsägarna. Även fackförbunden ST och Vision finns med på listan och har framställt krav på 15,4 procent. Lönerna bedöms öka med drygt 3 procent i år.
I en debattartikel i Expressen skriver elva fackförbund tillsammans med Hyresgästföreningen att det är en ”omöjlig hyreshöjning för många hyresgäster och löntagare”. De varnar också för hur hyreshöjningarna riskerar inte bara slå mot enskilda hushåll utan mot hela samhället. Det blir svårare att rekrytera välfärdsarbetare till orter där hyrorna är för höga, skriver de.
Fackförbundet ST skriver till Dagens Arena att de ser ett behov av att höja hyrorna för att täcka upp flera års kostnadsökningar de inte fått kompensation för tidigare. De menar också att hyrorna i deras hyresfastighet är relativt låga i förhållande till standarden. Förbundets fastigheter är menade som en tillgång i konfliktsituation och utan korrigering av hyresnivån riskerar investeringen att bli hållbar, skriver ST.
De understryker också att även om de låter Fastighetsägarna företräda dem innebär det inte att ST tar ställning kring om kraven är rimliga eller inte på riksnivå, utan enbart utifrån deras egen situation.
Andra fackförbund varnar
Även Vision väljer att svara skriftligt på Dagens Arenas frågor. Förbundet menar att utgångsbudet bara är en startpunkt. Var man slutligen landar vet de inte. De menar också att hyrorna inte höjts tillräckligt i förhållande till kostnadsökningarna för deras fastigheter.
Ser Vision några konsekvenser en sådan hyreshöjning skulle kunna få för hyresgästerna?
”En höjning av hyresnivån, liksom höjning av andra priser i samhället, drabbar självklart hyresgästerna. Därför är Vision måna om att följa förhandlingsordningen där Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen tillsammans förhandlar fram en för båda parter acceptabel hyresnivå”, skriver Kajsa Värna, Funktionschef Verksamhetsstöd på Vision.
Nyligen varnade flera fackförbund för hur så kraftiga hyreshöjningar kan slå inte bara mot hyresgäster utan även mot samhället. Till exempel att det blir svårare att rekrytera bland annat socialsekreterare till orter där det är svårt att hitta bostad till rimlig hyra. Hur ser Vision på den kritiken?
”Vision delar synen på att en stabil och rättvis bostadsmarknad är avgörande för att säkerställa att alla har tillgång till ett tryggt och prisvärt boende – vilket också skapar förutsättning för att människor ska vilja flytta och söka sig till viktiga jobb i välfärden. Därför följer Vision den förhandlingsordning där Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen tillsammans förhandlar fram en hyresnivå som är acceptabel för båda parter”, skriver Kajsa Värna.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.