Den undersökande journalisten My Vingren har huvudrollen i "Hacking Hate". Foto: Iván Blanco/TriArt Film

Film ”Hacking Hate” väcker diskussion kring en av våra viktigaste samhällsfrågor just nu. Jon Andersson har sett dokumentärfilmen som gräver djupare kring högerextremism på internet.

My Vingren är en undersökande journalist som granskat högerextrema på nätet i över tio års tid. På grund av sitt arbete har hon mött hat och hot och hon lever i dag med skyddad identitet. Men trots detta har hon fortsatt sina granskningar. I Simon Kloses dokumentärfilm ”Hacking Hate” får vi följa hennes försök att infiltrera ett högerextremt nätverk med hjälp av en fejkprofil på sociala medier. 

Två olika spår

Hacking Hate” följer två olika spår. Dels får vi följa Vingrens granskning av det högerextrema nätverket. Något hon gör genom att skapa en fiktiv person i sociala medier. En granskning som snart leder till fler avslöjanden om nätverkets grundare. 

Men filmen innehåller också en större historia som handlar om hur högerextremism och hatretorik göds av sociala medier. För att diskutera detta problem vidare intervjuar Wingren Anika Collier Navaroli som jobbat med att granska innehållet på Twitter samt Imran Ahmed, grundare till Center for Countering Digital Hate, en gräsrotsorganisation som arbetar med att granska hat och felaktig information på nätet. 

Ligger rätt i tiden

”Hacking Hate” är en viktig film om extremism på nätet. Den visar på ett tydligt sätt hur Google och olika sociala mediejättar tjänar pengar på hur hatretoriken sprids. Även om mycket av detta är känt sedan tidigare lyckas filmskaparna ändå väcka en hel del tankeväckande frågeställningar. Ska det vara tillåtet att uttrycka nästan vad som helst på nätet? Var går egentligen gränsen för vår yttrandefrihet? Varför följer inte nätjättarna sina egna regler om extremt innehåll? Är det de högerextrema som är skickliga på sociala medier eller är det snarare så att hatretorik är särskilt lämpat för att spridas på Youtube och olika sociala medieplattformar? 

Anika Collier Navaroli som arbetat med att granska innehåll på Twitter intervjuas i filmen. Foto: Tony Johansson/TriArt Film

 

Hacking Hate” ligger helt rätt i tiden. Det är en film som väcker diskussion kring en av de viktigaste samhällsfrågorna just nu: Hur vi vill att internet ska utvecklas i framtiden. När Muskägda X alltmer översvämmas av extremt innehåll och Meta slutar med faktagranskningar på Facebook och Instagram behövs filmer som den här. Hur ska vi se till så att internet inte alltmer blir en plats som översvämmas av hat och extremism och hur kan vi ställa de stora techjättarna till svars för att de tjänar pengar på extremt innehåll? Filmen ger inga tydliga svar men förhoppningsvis kan den bidra till att bredda debatten kring dessa viktiga frågor.