Ojämlikhet Dollarmiljardärernas förmögenheter ökade tre gånger snabbare 2024 än året innan. Samtidigt lever 44 procent av mänskligheten under fattigdomsgränsen. Det visar en ny rapport från biståndsorganisationen Oxfam, som släpps i dag i samband med att World Economic Forum drar i gång i Davos.
Oxfams rapport visar att dollarmiljardärernas förmögenheter växte med två biljoner dollar förra året, samtidigt som nästan hälften av världens befolkning befinner sig under fattigdomsgränsen.
– 2024 var ett år av helt extrema kontraster. 44 procent av världens befolkning lever i fattigdom. Samtidigt ser vi hur den rika elitens förmögenheter fortsätter att växa på ett helt sanslöst sätt, säger Suzanne Standfast, generalsekreterare på Oxfam Sverige.
Sverige sticker ut
Enligt rapporten sticker Sverige ut med över 40 dollarmiljardärer som tillsammans äger över 1 733 miljarder kronor. En summa som är långt över genomsnittet för EU. Enligt Suzanne Standfast är det flera saker som kan göras för att minska ojämlikheten i Sverige.
– För det första så behöver vi få en aktiv debatt om ojämlikheten i Sverige. Vi behöver kartlägga och utreda hur den ser ut. Sen behöver vi också se till att öka omfördelningen via skatt. Vi har potentiellt sett en jättestor skattebas och vår kritik handlar om att man inte utnyttjar den för omfördelning.
Varför är det ett problem att det är många som är rika?
– Den kritik vi ofta får är att vi skulle hata de rika. Det gör vi inte. Men skillnaden mellan de allra rikaste och resten är alldeles för stor. Det är det som är problemet. Det finns massor med forskning som visar att det ger jätteallvarliga konsekvenser för ett samhälle. Det skapar polariserade otrygga samhällen och dessutom urholkar det demokratin.
På vilket sätt är det ett hot mot demokratin?
– Det finns en stor risk när man lever i ett system där det är möjligt att samla på sig de här enorma förmögenheterna. Vi pratar ju om obscena summor hos de allra rikaste. Då får de ju direkt ett enormt inflytande och kan påverka det som annars är demokratiska processer. Elon Musk i USA är ett bra exempel på det.
Vill se skuldavskrivningar
Oxfams rapport visar också att stora summor pengar går från fattiga länder i globala syd till rika länder i globala nord. Dessa länder kontrollerar 69 procent av världens rikedom och 68 procent av världens dollarmiljardärer bor där. Det trots att globala nord bara utgör 21 procent av världsbefolkningen.
– Det finns koloniala mönster som lever kvar än idag. Låg- och lägre medelinkomstländer lägger nästan halva sina nationella budgetar på skuldavskrivningar. Långt mer än vad de investerar i utbildning, hälsa och sjukvård. Vi skulle vilja se att det internationella samhället, genom Världsbanken och andra institutioner prioriterar skuldavskrivningar för dessa länder, säger Suzanne Standfast.
Enligt henne finns det alla möjligheter att vända trenden. Men för att göra det krävs det politisk vilja.
– Ojämlikhet är ju ingen naturlag på något sätt. Det är en konsekvens av politiska beslut. Tyvärr saknas det mod och handlingskraft bland världens ledare för att vända den här trenden.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.