Förslaget att begränsa fackens rätt att stötta politiska partier är grundlagsvidrigt.
Regeringen planerar att köra över sin egen utredning om grundlagen och se till att det blir mycket svårare för fackliga organisationer att ge stöd till politiska partier.
Precis som med de planerade nya reglerna för partiernas lotterier handlar det om en enda sak: att försvåra för Socialdemokraterna.
Det är ett beteende som vi inte sett tidigare i svenskt politiskt liv, där partierna respekterat grundläggande demokratiska rättigheter. Snarare är detta en typ av åtgärder som vi förknippar med länder som Ungern eller Polen innan regeringsskiftet för drygt ett år sedan.
Så är det alltså inte längre. Om Tidöregeringen gör allvar av detta tar de ett rejält kliv i auktoritär riktning.
Bakgrunden är att regeringen tillsatt en insynskommitté för att se över regelverket för finansieringen av politiska partier för att öka transparensen.
Det är den kommittén som kommit fram till att det inte är förenligt med grundlagen att begränsa fackens möjligheter att ge stöd till politiska partier.
De fackliga organisationerna är nämligen föreningar. En del av det civila samhället. Och i ett demokratiskt samhälle ska de stå fria från staten, och ha rätt att stötta politiska partier och driva politiska linjer.
Detta gillar inte Tidöpartierna.
I dag är det långt ifrån alla fackliga organisationer som ger sådana stöd. Främst handlar det om några av förbunden inom LO, som anser att Socialdemokraterna är bäst på att driva fackets hjärtefrågor.
Om det blir en inskränkning av deras rätt att använda sina pengar i enlighet med sina interna regler om hur beslut fattas (vanligen genom beslut på kongresser, dit medlemmar skickar ombud, allt i demokratisk ordning) är det förstås en kraftig inskränkning.
Det slår alltså inte bara mot S ekonomi. Det är ett grundskott mot av fackens grundlagsstadgade föreningsfrihet.
I förlängningen handlar det om allas vår föreningsfrihet.
Det är inte heller första gången Tidöpartierna ger sig på just den delen av grundlagen. Tidigare har de aviserat skärpningar för att göra det illegalt att vara ”medlem” i ett kriminellt gäng. De har också ändrat reglerna för de organisationer som är aktiva inom biståndet. Från och med nu får de inte bedriva någon politisk påverkan inom EU för pengar som kommer från biståndet, trots att organisationerna själva anser att utveckling i fattiga länder och icke-demokratier inte går att skilja från de politiska frågor som handhas i Sverige och EU.
När Civil Rights Defenders strax efter valet 2022 publicerade en rapport där de kritiserade Tidöavtalet gick flera ledande Sverigedemokrater ut och krävde att de skulle bli av med sina statliga stödpengar. Signalen till civilsamhället var tydlig: tyck som SD om du ska ha några pengar.
Utrymmet krymper för Organisationssverige.
Om någon tvivlat på att Tidöpartierna slagit in på en demokratiskt tvivelaktig väg på den här punkten borde detta med de fackliga organisationernas frihet bli en varningsklocka.
Ambitionerna måste vara tydliga för var och en vid det här laget.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.