Abigail Disney och Brian Cox. Foto: Wikimedia/Pixabay.

Ojämlikhet En ny undersökning visar att en majoritet av världens dollarmiljonärer är oroliga över de supperrikas inflytande över politiken, medierna och rättsystemet. I ett öppet brev vädjar supperrika till världsledarna – ”Beskatta oss”. 

2024 ökade dollarmiljardärerna förmögenheter tre gånger snabbare än året innan, enligt en ny Oxfam-rapport. Samtidigt finns en stor oro bland de superrika över vilka konsekvenser de extrema förmögenheterna får på våra demokratier.

Över 70 procent av drygt 2 900 dollarmiljonärer från G20-länderna anser att de superrika har ett oproportionerligt inflytande över den allmänna opinionen, genom deras kontroll över media och sociala medier. Det visar en ny undersökning som genomfördes av opinionsundersökningsbyrån Survation mellan november och december 2024, på uppdrag av organisationen Patriotic Millionaires.

Resultatet publiceras i dag i samband med ett öppet brev från organisationen. I brevet vädjar mer än 370 dollarmiljonärer och miljardärer till politikerna att agera för att dämpa konsekvenserna den extrema förmögenhetsojämlikheten har på våra demokratier och samhällen. De skriver att politiska ledare ägnat för mycket tid åt att tillgodose ”den politiska givarklassen” och för lite tid åt att förbättra för alla människor. 

”Det här borde inte vara svårt. Det finns en enkel lösning som snabbt kan genomföras. Ni måste beskatta oss, de superrika”, skriver de i brevet.

Patriotic Millionaires befinner sig på toppmötet World Economic Forum i Davos för att överlämna brevet till deltagarna.

Blandar sig i demokratiska val

I undersökningen svarar två tredjedelar av dollarmiljonärerna att superrika individer har blandat sig i presidentvalet i USA på ett olämpligt sätt. 63 procent tror att den roll superrika kommer att spela under Donald Trumps presidentskap är ett hot mot den globala stabiliteten. 

Abigail Disney, dokumentärfilmare och medlem i Disney-familjen, menar att Donald Trumps presidentskap är ett resultat av decennier av passivitet från världsledare när det gäller att sätta stopp för extrem ojämlikhet. 

– Det är svårt att vara optimistisk inför vad som väntar de kommande fyra åren – och kanske ännu längre – men om politiker vill göra något för att säkerställa stabiliteten i våra demokratier behöver de bara en gång för alla bestämma sig för att beskatta rika människor som mig, säger hon i ett pressmeddelande. 

Skådespelaren Brian Cox, som spelade den fiktive miljardären Logan Roy i HBO-serien Succession, varnar för att de superrika styr över vad vi läser, vad vi tittar på, vilken information vi får och till och med hur vi röstar.

– När en superrik elit bestämmer utfallet av ett val, enbart för att skydda deras egna intressen och öka deras profit, är det uppenbart att vi lever i en fruktansvärd tid av förmögenhetesextremism. Våra ledare har saknat den ryggrad som krävs för att stoppa politisk maktkoncentration och sätta vanligt folk först. Det är dags att vi drar en gräns och beskattar de superrika, säger Brian Cox i ett pressmeddelande. 

FN vill beskatta rika

Peter Sundgren är pensionerad skattejurist och tidigare anställd på dåvarande Industriförbundet. Han bevakar och debatterar skattefrågor på sin blogg. Han är en av två svenskar som skrivit under det öppna brevet från Patriotic Millionaires.

– De superrika betalar ingen skatt. Förmögenhetsskatten tog man bort för längesen. Och de gömmer ofantliga summor i utlandet, som inte går att ta hänsyn till när man räknar på ojämlikheten. Nu pågår en omfattande diskussion i omvärlden, och G20-länderna har enats om att de superrika måste bidra mer till sina samhällen, säger Peter Sundgren.

Han påpekar att ett förslag som diskuterats är att världens 3 000 dollarmiljardärer årligen ska betala minst 2 procent i skatt på sina förmögenheter. En sådan skatt beräknas uppgå till sammanlagt 250 miljarder dollar.

Det skulle nästan täcka de 300 miljarder dollar som man vid klimatmötet i Baku nyligen kommit överens om att världens rika länder ska betala till världens fattiga länder, för att dessa i sin tur ska kunna bidra till räddningen av klimatet. Ett sådant förslag skulle ge en stark politisk legitimering för att införa förmögenhetsskatter för de superrika. Något som för övrigt redan skett i bland annat Spanien, säger Peter Sundgren.

Han framhåller vidare att FN är på gång att ta fram ett ramverk för beskattning av världens alla rika människor.

– De har även tagit över ledartröjan från OECD för utformningen av världens alla multinationell företags internationella beskattning. Detta på grund av att OECD under de senaste tio råren misslyckats med detta, säger Peter Sundgren.