Internt motstånd inte överraskande mot bakgrund av partiernas politik.

Vi var nog några stycken som blev positivt överraskade av att Tidö-partierna så snabbt gick ut och slog fast att vapenlagarna ska skärpas.

En hållning de i så fall skulle dela med Socialdemokraterna och resten av oppositionen.

Efter det fruktansvärda massmordet i Örebro borde det vara en enkel sak att göra. Uppenbarligen har något gått väldigt snett när en uppenbart psykiskt instabil person som Rickard Andersson har kunnat få licens för fyra vapen, även halvautomatiska, där du kan avlossa flera skott utan att göra mantelrörelse.

Att döma av debatten i sociala medier de senaste dagarna minskar inte polariseringen

Nu aviserar partierna att de vill införa striktare lämplighetsprövning för vapenlicens och förbättra anmälningsrutiner för medicinskt olämpliga vapeninnehavare. De vill även begränsa tillgången till vissa halvautomatiska vapen, som AR15.

Men så enkelt var det kanske inte.

För både Moderaterna och Sverigedemokraterna har förslagen skapat stor intern debatt, och motståndet antyder att Sverige i den här frågan har fått en höger som även på den punkten liknar USA:s.

– På sikt riskerar ett förbud av bland annat AR-15 skrämma bort en stor väljargrupp, säger Henrik Sundström, Moderaternas starke man i Uddevalla.

Inom Sverigedemokraterna går motståndet mot förslaget ända upp i partitoppen. Den alltid lika nyanserade Richard Jomshof kallar förslaget ”naivt” och valde att avgå som justitieutskottets ordförande som en effekt av beskedet. En av partiets profilerade namn i jaktfrågor, Magnus Persson, skriver till Dagens Nyheter att ”Jag har inte varit med och tagit beslutet. Och står inte bakom det.” Han är orolig för att AR-15 snart inte längre ska kunna användas vid jakt.

Nej, så kan det förstås bli.

Det har under de här dagarna också varit nästan plågsamt att se företrädare för Jägareförbundet försvara dagens vapenlagar. De har varit så inne i sina talking points till försvar för vapnen att de alldeles glömt bort sammanhanget – dödsoffren i Örebro.
Att Tidö-partierna möter internt motstånd mot nya regler är kanske inte att förvåna. De har trots allt utmärkt sig under de senaste åren för att de velat liberalisera vapenlagarna.

Före valet 2022 ville både Moderaterna och Liberalerna förenkla reglerna så att fler skulle kunna få lagliga vapenlicenser. Kristdemokraterna stödde förslag för att förenkla licensprocesserna för jakt- och sportskyttar.

Under 2023 föreslog de tilläggsdirektiv till en utredning om vapenlagarna där de bland annat ville att utredningen skulle:

  • föreslå en utökning av vapengarderoben för jakt,
  • överväga om kravet på synnerliga skäl för innehav av helautomatiska vapen och enhandsvapen kan förtydligas eller ersättas med särskilda skäl,
  • överväga om processen vid vapenbyte kan förenklas,
  • ta ställning till om systemet med tidsbegränsade tillstånd för helautomatiska vapen och enhandsvapen för flerskott bör avskaffas.

– Det är viktigt att lagstiftningen inte ställer upp onödiga hinder för legala vapenägare såsom jägare och sportskyttar, sade justitieminister Gunnar Strömmer när utredningen presenterades under 2024.

Nu låter det alltså på ett helt annat sätt.

Gott så. Men någon stor övertygelse för en skärpning är det nog svårt att hitta bland Tidö-partierna.