Valet i Tyskland Kristdemokraterna kommer att få bilda regering i Tyskland. Frågan är bara med vem? Dagens Arena har bevakat det tyska valets sista dygn på plats i Berlin.

När siffran 16,5 procent dyker upp på tv-skärmen, precis efter att vallokalerna stängt hörs bara ett svagt sorl på SPD:s valvaka i Willy Brandt Haus i Berlin. Siffran, om än lite högre än de 15 procent som man befarat, är väntad. Inte heller CDU/CSU:s 28,5 procent utmynnar i någon större känsloyttring bland partimedlemmarna på plats på valvakan. Men när tv-programledaren tillkännager att vänsterpartiet Die Linke enligt de preliminära siffrorna fått 9 procent av rösterna går det ett sus genom publiken.* 

AfD fördubblas

Medan de stora partierna CDU och SPD legat på ungefär samma väljarstöd under hela året har Die Linke skjutit upp som en raket under de senaste veckorna. Bakgrunden är det förslag om skärpta invandringsregler som CDU försökte få igenom i förbundsdagen i slutet av januari. Ett förslag som stöttades av högerradikala AfD, vars främsta fråga är en restriktiv invandringspolitik. Just invandringsfrågan tillsammans med ekonomin har varit de viktigaste frågorna i valet. Inte minst efter att flera våldsdåd med asylsökande inblandade har skakat landet den senaste tiden. Något som gynnat ett invandringskritiskt parti som AfD. Partiet ser ut att dubbla sitt stöd från förra valet och nå en bit över 20 procent. 

– De har blivit en del av vårt partisystem i Tyskland nu. De fick alla proteströster de kunde få. CDU lyckades inte få alla röster som de borde ha kunnat få efter att den förra regeringen misslyckades, säger Tobias Peter, journalist på dagstidningen Stuttgarter Zeitung till Dagens Arena. 

Han utesluter inte att partiet kan växa mer framöver.

– AfD kommer ha en stark position som oppositionsparti i parlamentet. Det är tydligt. Den nya regeringen måste lyckas med att presentera lösningar. Annars kan de få ännu större problem med AfD i kommande val. 

Tobias Peter, journalist på dagstidningen Stuttgarter Zeitung.

Svårt för SPD

Socialdemokratiska SPD tappar stort jämfört med förra valet. Då fick man över 25 procent och gjorde sitt bästa val på länge. Nu gör man i stället sitt sämsta val någonsin. Något som många tyska socialdemokrater menar har att göra med det låga förtroendet för den så kallade trafikjuskoalitionen (SPD, liberala FDP och De Gröna), som lett landet sedan valet 2021. En koalition som efter stora interna slitningar bröt samman i november förra året. Något som ledde till att förbundskansler Olaf Sholz tvingades utlysa nyval.

Anna-Maria Trásnea kandidat för SPD till förbundsdagen i Berlinvalkretsen Treptow-Köpenick menar att det finns flera förklaringar till valnederlaget. 

– Vi har bidragit till detta genom att bråka mycket inom koalitionen. Samtidigt är det mycket som varit utanför vår kontroll som till exempel terroristattackerna, vilket riktade oproportionerligt stort fokus på migrationsfrågan, säger hon till Dagens Arena. 

Katarina Lisenberg knackar dörr för att värva mer SPD-väljare i Berlinstadsdelen Kreutzberg.

 

Några timmar tidigare på söndagen har Dagens Arena fått följa med då SPD knackar dörr i Berlinstadsdelen Kreutzberg. En sista chans att berätta om partiets politik och att få folk att lämna sofflocket och gå och rösta. I närheten av ett stort höghuskomplex träffar vi kampanjarbetarna Svenja Samstag, Vincent Wolff, Britt Schlünz och Katarina Lisenberg.

– I det här området röstar man framför allt på De Gröna. Men i de här höghusområdena bakom oss så tror vi att det finns en del människor som kan tänka sig att rösta på SPD. Vårt huvudfokus är att fokusera på frågor som är viktiga för människor som bor här, som lägre hyror och bättre välfärd, säger Katarina Lisenberg som leder dörrknackningsoperationen.  

Vincent Wolff och Britt Schlünz utanför huset där de ska knacka dörr.

 

“Talar till unga”

Ett par minuter senare följer vi med Svenja Samstag, Vincent Wolff och Britt Schlünz in i ett av höghusen som Katarina Lisenberg just pratat om. 

– Det är en ganska svår utmaning. Folk som bor i de här husen har ofta invandrarbakgrund och många av dem röstar inte. Men om de gör det så brukar de rösta vänsterut. Därför är det en bra idé att påminna dem om att rösta, säger Vincent Wolff.

Svenja Samstag delar ut valinformation.

 

I en av lägenheterna bor Berivan. Hon har redan varit och röstat. Till valarbetarnas besvikelse var det dock inte på SPD. 

– Jag har röstat på Die Linke (Vänsterpartiet). De andra partierna kopierar varandra och säger samma sak. Die Linke är det enda partiet som talar till oss unga. Därför har jag röstat på dem, säger hon. 

Berivan har röstat på Die Linke. 

 

Vid en annan dörr öppnar Rabah. 

– Jag röstar på SPD. De håller inte på och byter position hela tiden som de andra partierna. Jag har stöttat SPD i 25 år, sedan de tog avstånd från Irakkriget. Jag har inte glömt det, säger han. 

Hur många nya väljare till SPD som gruppen lockat är förstås svårt att säga. Men efter en och en halv timme har man åtminstone lyckats föra en hel del samtal om politik och påminna folk om värdet av att gå och rösta. De som inte är hemma när kampanjarbetarna ringer på får en valbroschyr upphängd på dörren. 

Rabah röstar på SPD.

Dystra miner

Några timar senare på SPD:s valvaka, bara ett stenkast från höghusen där dörrknackningsinsatsen gjordes, är minerna dystra. 

– Vi hade ingen chans i det här valet. Folk hade förlorat tron både på regeringen och det socialdemokratiska partiet. Det har varit ett stort problem med de senaste två årens bråk inom regeringen. Det är min analys, säger Florian von Brunn ledamot i partistyrelsen och parlamentsledamot i Bayern till Dagens Arena. 

Florian von Brunn ledamot i SPD:s partistyrelse och parlamentsledamot i Bayern.

 

Hur sammansättningen av den nya förbundsagen kommer att se ut är ännu för tidigt att säga. Det är i princip klart att liberala FDP kommer att åka ur förbundsdagen. Partiledaren Christian Lindner har redan tagit konsekvenserna, då han på söndagen meddelade att han avgår. Mer osäkert läge är det för BSW, ett utbrytarparti från Die Linke lett av den kontroversiella politikern Sahra Wagenknecht. Partiet ligger precis kring femprocentsspärren och i skrivande stund är det svårt att sia om partiet kommer att klara spärren eller inte.  

Svår regeringsbildning

Hur det än går i den frågan så kommer det bli en tuff uppgift för CDU:s kanslerkandidat Friedrich Merz att forma en ny regering. Han har redan avfärdat AfD som samarbetsparti, vilket gör att antalet koalitionspartner är begränsade.

– Den mest troliga koalitionen är mellan Kristdemokraterna (CDU/CSU) och Socialdemokraterna (SPD). Men om de inte får ihop en majoritet så kommer Merz att behöva skapa en regering med tre partier, säger Tobias Peter journalist på Stuttgarter Zeitung. 

Om det blir CDU/CSU och SPD i regeringen. Tror du att de kommer att kunna samarbeta? 

– De har samarbetat flera gånger förr. Men jag tror inte Socialdemokraterna kommer att gå med på allt som Friedrich Merz säger. De måste jobba med att skapa bättre relationer med varandra för att det ska lyckas, säger han. 

SPD:s förbundsdagskandidat Anna-Maria Trásnea.

 

SPD:s förbundsdagskandidat Anna-Maria Trásnea, tycker att frågan om SPD ska gå ingå i en koalitionsregering är för tidigt väckt. 

– Det är alldeles för tidigt att prata om SPD och CDU ska sitta i regeringen tillsammans. De konservativas uppgift är nu att skapa ett program som kan leverera en stabil regering. Samtidigt är jag övertygad om att vi kommer att komma igen. Vi har värderingar som är eviga, som solidaritet, frihet och social rättvisa. Det är inte över för Socialdemokraterna. Vi kommer att kämpa oss tillbaka. 

*Här hänvisas till de preliminära siffror som presenterades efter att vallokalerna stängt klockan 18 på söndagen.