Foto: Privat/Pixabay

Medier Tre frågor till Daniel Färm, vd för den nya lokaltidningen Skånes Folkblad. Bakom tidningen står föreningen Folkrörelsemedia i Skåne, bestående av nio skånska fackföreningar. 

Varför startar ni den här tidningen nu?

– För att det finns ett behov och en efterfrågan. Enligt en undersökning som vi lät Novus genomförda bland allmänheten i Skåne var sex av tio mycket eller ganska intresserade av en ny nyhetstidning/nyhetskanal med fokus på nyheter i hela Skåne och dess kommuner. Men det finns också ett behov av att stärka mediemångfalden och nyhetsutbudet i hela Skåne. Varför detta sker just nu är en högst berättigad fråga. Det borde ha skett för länge sedan. Men det var nu initiativ togs och intresse och beredskap fanns. Dessutom ger det nya mediestödet – som förvisso är problematiskt på andra sätt – ändå hyfsade förutsättningar för en långsiktigt hållbar finansiering, eftersom det är tydligt inriktat på lokalmedier. 

Vad kommer ni att bevaka? 

– Skånes Folkblad kommer att vara en allmän nyhetstidning med fokus på lokal nyhetsrapportering i hela Skåne. Det innebär att chefredaktören och redaktionen gör löpande nyhetsvärderingar av det som händer i Skåne och dess 33 kommuner. Chefredaktören Anders Malmström har sagt att det inte minst innebär att bevaka nyheter som på en mängd olika sätt berör människor i deras vardag. Exakt vad det innebär ska inte vare sig jag eller ägarna ha detaljsynpunkter på, eftersom det är chefredaktören som gör de redaktionella bedömningarna. Men han har själv exemplifierat det med att nyheter som rör exempelvis  arbetsliv/arbetsmarknad, välfärd, jämställdhet, samhällsekonomi, folkrörelser och lokalpolitik inte ska vara underbevakade. 

Vad vill ni uppnå med tidningen?

– Målet är att stärka den för demokratin så viktiga mediemångfalden i Skåne. Med fler nyhetstidningar kan fler missförhållanden granskas, fler nyheter rapporteras och fler röster komma fram. En del av detta är att belysa frågor som är angelägna både för folkrörelserna, deras medlemmar och en bredare allmänhet, som exempelvis arbetslösheten, storleken på barngrupperna i förskolan eller livsmedelspriserna. Men det kan även handla om mer allmängiltiga frågor och områden som inkomstklyftorna i Skåne eller hur det går med klimatomställningen i olika kommuner i Skåne. Avslutningsvis är tanken att bidra till att bryta den opinionsmässiga hegemoni som råder i det skånska medielandskapet, där samtliga lokaltidningar har borgerliga ledarsidor. Skånes Folkblad får nu en oberoende socialdemokratisk ledarsida, som kan kommentera och driva frågor som är angelägna utifrån en arbetarrörelsehorisont.