Lotta Varga Foto: privat

Debatt SVT ville fortsätta med sitt negativa narrativ och ignorerade oss nöjda författare.

Den 5 december bevittnade jag på plats SVT Kulturs ”granskning” av de så kallade hybridförlagen, och blev chockad. Som journalist och författare har jag alltid haft tilltro till public service, men detta var ett haveri. SVT Kultur har medvetet undanhållit information och snedvridit sin rapportering för att passa en förutbestämd berättelse.

SVT påstår att vi författare saknar kompetens att själva bestämma om vi vill investera i utgivning. Hybridförlag, som Lava, erbjuder flera modeller och SVT:s egen granskning visade att kostnaden för författarna är rimlig.

Vi var ett flertal författare på plats den 5 december när SVT Kulturs reporter intervjuade

Istället för att fokusera på förlagets servicenivå och kvalitet, lägger SVT tonvikt på att vissa medarbetare arbetar från Riga och använder försvenskade alias. De insinuerar att detta är för att vilseleda, trots att namnändringar är vanligt i internationella arbetsmiljöer. Jag visste att min projektledare arbetade från Riga och hade inga problem med det. Att SVT insinuerar att detta är bedrägeri är inget annat än fördomsfullt och bakåtsträvande – i en allt mer global värld.

Det värsta var att SVT tydligt ville fortsätta med sitt negativa narrativ och därför ignorerade oss nöjda författare. De undvek avgörande fakta, som att Lava omsatte nästan 15 miljoner kronor 2024, och att redaktörer och korrekturläsare har svenska som modersmål. Att SVT inte nämner att vissa av de anställda i Riga är svenskar, och att en av dem är professor i litteratur, visar på bristande research eller en vilja att vilseleda. Dessutom antydde SVT att hybridförlag misslyckas med att sälja böcker, trots att Lavas omsättning tydligt motbevisar detta.

Vi var ett flertal författare på plats den 5 december när SVT Kulturs reporter intervjuade vårt förlag, och de var totalt ointresserade av att lyssna på våra åsikter. Istället ifrågasattes vår närvaro, och SVT Kultur avvisade vår röst i debatten. En reporter sa uttryckligen att redaktionen inte var intresserad av en nyanserad bild, eftersom syftet var att ”kritiskt granska”, och vägrade till och med att ta i hand eller presentera sig. Detta bekräftar att SVT Kultur inte sökte objektivitet, utan drev ett förutbestämt narrativ.

Journalistik ska vara objektiv och nyanserad. SVT Kulturs inslag var varken det ena eller det andra. Istället drev de ett vinklat narrativ och exkluderade fakta som inte passade. Detta är ovärdigt en public service-redaktion och belyser behovet av bättre journalistiska standarder.

Lotta Varga
Examen från Journalisthögskolan i Stockholm 1990
Tidigare reporter inom dags- och fackföreningspress
Författare, Lava förlag