Ännu en larmrapport om klimatet och Sveriges bristande engagemang.

I en ny rapport larmar Naturvårdsverket för att ingenting tyder på att Sverige ska kunna nå klimatmålen. Varken till 2030, 2040 eller 2045.

Den politik som förs av Tidöregeringen räcker helt enkelt inte till.

Tidigare rapporter av det här slaget har klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) avfärdat som en åsikt bland andra.

Så länge man inte har ambitionen att göra som Donald Trump kan man förstås inte hantera information från en av statens myndigheter på det viset.

Snart måste regeringen erkänna att det är så här

Den här gången säger Pourmokhtari att politiken visst räcker. Att den ökning av utsläppen som gjordes 2024 är tillfällig och att siffrorna snart kommer att peka åt rätt håll.

Problemet är bara att det inte finns något som tyder på det.

Enligt Naturvårdsverket är avståndet till målet att ha noll nettoutsläpp 2024 19 miljoner ton växthusgaser. Till målet för transporterna till år 2030 är avståndet 6 miljoner ton.

Snart måste regeringen erkänna att det är så här. Och i det läget finns egentligen bara två alternativ.

Antingen anpassar regeringen sin retorik och sina politiska mål till den faktiskt förda politiken. Alla som vet något om saken inser att det som görs just nu inte räcker.

Vill regeringen verkligen nå målen? Ja, helt klart gäller det inte för hela regeringsunderlaget. Sverigedemokraterna och en rad andra högerextrema europeiska partier vill riva upp EU:s klimatpaket Fit for 55 och anser i grunden att det inte behöver göras så mycket för att minska utsläppen.

När Romina Pourmokhtari förhördes av konstitutionsutskottet nyligen erkände hon att SD:s motstånd mot klimatlagen skapar svårigheter i regeringens klimatarbete.

Det andra alternativet, när poletten väl trillat ned och även regeringen ser att deras politik inte fungerar, är att politiken läggs om.

Att regeringen på allvar minskar utsläppen, både från trafiken och andra källor. Det skulle också kräva en helt annan skogspolitik. Larmrapporter visar nämligen att Sveriges inlagring av koldioxid i skogen minskar.

För att vi ska nå målen borde det vara tvärtom.

Här har flera av regeringspartierna en djupare insikt än de tillåts visa så länge Tidösamarbetet pågår. Så länge Sverigedemokraterna, med sina knappa 20 procent av väljarkåren, tillåts agera bromskloss för de dryga 80 procent som inser att tiden är på väg att rinna ut.

Det är fem år till 2030. Femton år till 2045.

Kanske dags att tänka om nu?

Jesper Bengtsson