Studier och arbete ska kunna kombineras i det ungdomsavtal som Kommunal och SKL enats om.
Fackförbundet Kommunal och Sveriges kommuner och landsting, SKL, har slutit ett avtal som ger personer mellan 19 och 25 möjlighet att studera samtidigt som de arbetar. Avtalet riktar sig till personer som är arbetslösa och kan tänka sig att arbeta som undersköterska eller vårdbiträde inom äldre- och handikappomsorgen.
En ny form av anställning kommer att skapas, där den anställda under ett års till arbetar 75 procent och studerar eller får arbetsintroduktion 25 procent av tiden. Kommunals ordförande Annelie Nordström säger till Sveriges Radios Ekot att i en bransch som kännetecknas av deltidsarbeten och timvikariat kan detta skänka ökad trygghet.
– Det sätt som man kan komma in i den här branschen i dag är genom att vara timvikarie. De har ofta en väldigt låg sysselsättningsgrad, jobbar under halvtid och får väldigt dåligt betalt för det, säger hon till Ekot.
Behovet av att locka unga till vården är stort – de närmaste åren väntar stora pensionsavgångar. Enligt Ekot hoppas båda parterna på att regeringen ska skjuta till pengar, så att fler och landsting tecknar avtalet.
– Se nu till att skapa bra förutsättningar för kommunerna som har tecknat det här avtalet att verkligen skapa volym, så att många ungdomar kan intressera sig för vård- och omsorgssektorn, säger Annelie Nordström, ordförande för kommunal till Ekot.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.