”En fruktansvärt usel upphandling”. Så beskrev S-politikern Jan Valeskog upphandlingen av it-driften i Stockholms skolor när han intervjuades av DN för lite drygt ett år sedan.
Upphandlingens värde är gigantisk. Kontraktet som Volvo IT har vunnit är värt 5 miljarder kronor. För Volvo IT har det också varit en mycket lönsam affär. Man är experter på att ta betalt. Datorerna hyrs ut billigt medan tjänsterna kostar skjortan. Och för skolorna – som är beroende av att nya användarkonton läggs upp och utskrifterna blir många – rusar kostnaderna. För en större gymnasieskola som Östra Real ökade datorkostnaderna mellan 2011 och 2012 med hisnande tre miljoner kronor.
Konsekvenserna av den usla upphandlingen böjar nu bli tydliga. Det sparas på skolhälsovården. Antalet lärare blir färre och de som är kvar får en större börda. Det dras ned på skolböcker, städning och skolbibliotek. Trots en i övrigt välskött ekonomi och högt söktryck bland elever.
Vad som är ännu värre är att tidigare plusresultat för skolorna nu har utraderats. Bara sex av Stockholms 25 gymnasieskolor klarade förra året att hålla budget. Gymnasieskolornas ekonomi kommer med andra ord sannolikt försämras ännu mer till nästa år.
Ansvaret för upphandlingsfloppen faller på politikerna i Stockholms stad. Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) är svaret skyldig om vad man tänker göra åt situationen.
Eller tycker Edholm att det är rimligt att Stockholms elever får en sämre utbildning och att lärarna får stressa sönder sig?
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.