De socialdemokrater som driver frågan om vinstförbud i välfärden tror inte att Stefan Löfven försvagas nämnvärt om kongressen går emot partistyrelsen.
På onsdagen inleds Socialdemokraternas kongress i Göteborg. I ett antal frågor väntas partistyrelsen möta motstånd, bland annat i synen på en mer individualiserad föräldraförsäkring. SSU har, uppbackade av LO, också krävt en 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa, där alla unga ska sysselsättas omedelbart när de är arbetslösa. Antingen i form av praktik, utbildning eller jobb. SSU väntas också vinna den kampen mot partistyrelsen.
Allra hetast är frågan om vinster i välfärden. Diskussionen inom socialdemokratin har sedan många år gått varm men det senaste året har den nått kokpunkten. Medan LO-förbunden driver på för att en non profit-princip ska råda, tillsammans med ett stort antal arbetarekommuner, vill partistyrelsen vara försiktigare och föreslår höjda kvalitetskrav för att begränsa vinsterna.
Inför kongressen har 179 motioner som berör vinster i välfärden lämnats in. En av de socialdemokrater som drivit frågan om en non profit-princip hårdast är kommunalrådet Andreas Schönström i Malmö. Han är optimistisk inför kongressen och menar att det finns goda möjligheter att få gehör för den linje han förespråkar.
– Det kommer nog gå väldigt bra, säger han till Dagens Arena och fortsätter:
– Jag har haft kontakt med jättemånga ombud och delegationsledare runt om i Sverige, där man är helt överens om att det måste till skarpare skrivningar än det som finns i dag.
Han bekräftar att frågan om vinst i välfärden är mycket känsligare än andra knäckfrågor. Vad gäller SSU:s krav på 90-dagarsgaranti menar han att partistyrelsen alltid räknar med att förlora någon fråga till SSU.
– Jag har suttit i SSU:s förbundsstyrelse och vet ungefär hur det fungerar. SSU väljer en fråga som de vill få upp i media och så, sen kalkylerar partistyrelsen med att förlora den frågan för att SSU ska komma med i debatten. Så känns det kring det här kravet på 90-dagarsgaranti. Man har redan på förhand gjort upp om att partistyrelsen ska förlora.
Många – såväl socialdemokrater som borgerliga debattörer och politiska kommentatorer – har varnat för att man drar undan mattan för Stefan Löfven, och försvagar hans ställning, om man inte backar upp partistyrelsens linje i frågan om vinster i välfärden. Ett påstående som irriterar Andreas Schönström.
– Det där är nonsens och jag blir så irriterad på de som försöker skrämmas med att det är en förtroendeomröstning för Stefan Löfven. Det är bara trams. Det här är ett politiskt ställningstagande och det är dags att sticka ut hakan i någon fråga nu. Att göra det till en förtroendeomröstning för Stefan Löfven är unket. Vi måste vara bättre än så, säger han och fortsätter:
– Minns kongressen i Malmö 2005. Då var föräldraförsäkringen den stora frågan. Men det var ingen som gjorde det till en förtroendeomröstning för Göran Perssons ledarskap. Jag tycker inte det hör hemma här.
Så Löfven blir inte svagare i en valrörelse om han tvingas böja sig i den här frågan?
– Absolut inte! Jag kopplar inte alls det till Stefan Löfvens ledarskap. Den här frågan var jättestor på förra kongressen och det var inte kopplat till Mona Sahlins ledarskap då. Den här frågan har varit med oss ett antal kongresser och nu tycker allt fler som jag att vi måste sätta ner foten om vinsterna, vi har prövat den andra vägen så länge och det har inte gett bra resultat. Det kopplar inte jag till Stefan Löfven. Mitt förtroende för honom är lika stort nu som det varit tidigare och det påverkas inte av den här omröstningen.
Magnus Nilsson är ordförande för Socialdemokratiska studentförbundet. Även han menar att Löfven står stark även om partistyrelsen får se sig besegrad i vinstfrågan.
– Hade man gått för hårt fram hade Löfven kunnat framstå som en förlorare, men det gör man inte om det blir till exempel LO-linjen. Det här är inget slag mot Stefan Löfven. Han har jättebra kontakt med LO och det är väl ingen som tycker att LO gått särskilt hårt åt Stefan Löfven. Det ät ett vägval han nog kan argumentera utmärkt utifrån. Det ligger ganska nära partistyrelsens förslag. Och att partistyrelsen inte får igenom exakt allt exakt som de vill är väl snarare ett sundhetstecken för vår rörelse.
Lena Sommestad är ordförande för S-kvinnor, som ser stopp för vinsterna i välfärden som en av de viktigaste frågorna på kongressen. Hon hoppas att kongressen landar i mer långtgående vinstbegränsningar än partistyrelsen förordrar.
– En av S-kvinnors prioriterade frågor är non profit i välfärden och jag hoppas att vi ska komma framåt i det, säger hon till Dagens Arena. Hon säger att hon har svårt att begripa resonemang om att Stefan Löfven skulle försvagas om partistyrelsens linje inte accepteras fullt ut:
– En stark partiledare klarar att ta debatt i sakfrågorna. Och Stefan Löfven har väldigt stark ställning i partiet. Så självklart kan han ta en debatt i sakfrågan utan att förlora sin starka position. Jag tror det är viktigt för Löfven att det blir en bra lösning, som gör att partiet stärks, i den här frågan. En lösning som gör att vi får stark mobilisering.
Socialdemokratiska studentförbundet har frågan om vinstfri välfärd som en av tre prioriterade inför kongressen. Och just det faktum att partistyrelsen inte riktar in sig på vinsten är Magnus Nilssons främsta invändning mot det förslaget.
– Problemet med partistyrelsens förslag, som är jättebra när det diskuterar kvalitet, är att man inte rör vinstfrågan. Så länge vi har vinst i sektorer som välfärden kommer vi alltid ha en typ av aktörer där som vi inte vill ha, som bara vill tjäna pengar. Det enda sättet att få bort dem är att gå på vinsten i sig.
Andreas Schönström säger att det är ett misstag att analysera vinstfrågan som en ”höger- eller vänsterfråga”.
– Det här är en fråga som skär igenom vårt parti och alla andra partier, och alla samhällsklasser. Många borgerliga kommunpolitiker har exakt samma ståndpunkt som jag. Det är väldigt många som tycker just det här grundläggande att om man kräver att folk ska betala skatt måste man se till att pengarna går till det de avses för.
Tror du det kommer bli polariserat och infekterat kring det här på kongressen?
– Nej. Det finns väl egentligen tre förslag. Dels den linje vi har drivit i vår motion, en ganska tuff linje om en ickevinstprincip för hela landet och alla kommuner. Sen finns det partistyrelsens förslag, som handlar om krångligare kvalitetskrav och krångligare kontrollsystem. Sedan finns LO:s förslag som är en kompromiss där alla kommuner får välja vilken väg de vill gå. Min erfarenhet är att de här frågorna blir väldigt stora inför kongressen men att man lyckas lösa det med en kompromiss när man väl är på kongressen. Det skulle förvåna mig om detta slutar i en tuff debatt med en påtvingad omröstning. Jag tror att man löst frågan innan det kommer till det.
Även Magnus Nilsson tror att man kommer kunna nå en kompromiss på kongressen.
– Vinstfrågan är klurig. Den hetaste potatisen på kongressen på något sätt. Jag är övertygad om att LO-linjen är en kompromisslösning. Vissa pratar om att den skulle vara en ytterlighet men jag tycker att det är en väldigt sansad kompromiss.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.