Stefan Löfven valdes på torsdagen till Socialdemokraternas partiledare. Dagens Arena bloggar direkt från Löfvens linjetal.

“Det känns lite speciellt för en grabb från Ådalen” inledde Stefan Löfven talet som nyvald ordförande för S.

“Socialdemokraterna är en frihetsrörelse” fortsatte Löfven med utgångspunkt i sin egen bakgrund och vad som lett honom fram till den position han nu vunnit.

“Vi ser det fantastiska i att ta ansvar för varandra” fortsatte Löfven och konstaterade att “solidaritet är det vackraste ord han vet”.

S ska också vara en familj som aldrig överger: “Din svaghet är vårt gemensamma ansvar och din styrka är vår gemensamma styrka”

Låt oss ta fram reformer för 2020 och 2030 – vi ska framåt, framåt alltid framåt, fortsatte Löfven.

Efter det inledande avsnittet kom Löfven in på jämställdhet: “Sverige har en manlig könsmaktsordning som behöver brytas.” Han beskrev de löneskillnader som råder mellan män och kvinnor – skillnader som Löfven beskrev som en stöld. Han har kritiserat löneskillnader, att näringslivet ratar kvinnor och delade turer – men ännu inte nämnt något om föräldraförsäkring.

“Vi ska också framåt oavsett hårfärg eller hudfärg” fortsatte Löfven och kom därmed in på mångfald och rasism. Löfven tycks ha lyssnat in kritiken om att S är “fyra nyanser av vitt“. “Våra värderingar känner inga landsgränser” säger Löfven “vi står alltid på de förtrycktas sida.

Löfven övergår sedan till att tala om internationell solidaritet. “Det samhälle vi vill uppnå ska inte handla om nationell egoism utan om internationell solidaritet”.

“EU är ett av våra viktigaste samarbetsorgan”, sa Löfven sedan och konstaterade att det behövs ett socialt protokoll i EU – en mycket viktig fråga för den europeiska fackliga rörelsen. Han kommer därefter in på en gammal konfliktfråga i vänstern om hur man ska se på att företagare flyttar från Sverige till andra länder eftersom det är billigare att producera varor på annat håll. Löfven menar att det är positivt om vi i land efter land kan förbättra villkoren – och inte bara ska sörja förlorade jobb i Sverige: “Vi ska bygga en global ekonomi som kuvar ingen men gynnar alla”.

“Hållbar frihet” blev nästa kapitel i Löfvens tal. Han menar att ambitionen har sänks i klimatpolitiken och att Sverige halkar efter. “Det är något svenska företag förlorar på” säger Löfven och fortsätter med en aktiv miljöpolitik som: “skapar jobb och framtidstro, det förtjänar våra barn.”

Löfven kommer sedan in på den för partiet känsliga frågan om välfärd: Han säger bland annat att kvaliteten i svensk vård behöver stärkas och att alla ska kunna lita på att de får en bra äldreomsorg. Knäpptyst i lokalen när Löfven kommer in på vinster i välfärden. Löfven pekar på att regeringen inte bryr sig. Löfven säger att man i partiet har pratat med forskare och noga gått igenom partimotionerna. Att det är utifrån noggrant övervägande man ha lagt det förslag man lagt som “kraftigt skärper regelverket”.

Rätten till heltid ska vara inlett i samtliga S-kommuner under 2014, säger Löfven sedan.

Så dags för utbildningsavsnitt – Löfven säger att ett gott utbildningsväsende är det viktigaste för att rusta Sverige inför framtiden.

Därefter kommer Löfven in på löftet från onsdagen om lägst arbetslöshet i EU. Känga ges till regeringen. Löfven pratar om missmatch på arbetsmarknaden, att man ska satsa på bristyrkesutbildining, att fas 3 ska läggas ned och Arbetsförmedlingen reformeras – kända förslag sedan tidigare.

Löfven kommer sedan in på ungas bristfälliga villkor på arbetsmarknaden – och den uppmärksammade debatten om ett “skitliv”. “Precis här står skiljelinjerna” säger Löfven: “Fas 3 eller framtidstro”.

Han kommer sedan in på det som ska ske när S har vunnit regeringsmakten. En nyhet levereras: Partiledningen köper SSU:s krav om 90-dagarsgaranti. (SSU:arna vill inte sluta jubla)

Utbildning på nytt: “För varje dag kommer vi längre bort från en sammanhållen skola”. Kallar det för borgerlig symbolpolitik och säger att alla ska ha rätt till förskola eller nattis. Han kommer också in på lärarnas administrativa bördor: “lärarnas händer ska vara fria att göra det allra bästa”. Löfven avfärdar också läxrut och säger att läxhjälp ska ges efter behov – inte betalningsförmåga. Därefter kommer han in på bildning och vikten att ett livslångt lärande.

“Vi tar tag i arbetet framför oss med lätta händer” säger Löfven och menar att vi inte befinner oss händerna på marknaden utan att vi själva kan styra framtiden. “Framtidstron finns inom socialdemokratin”.