Så länge lägsta pris är första prioritet så prioriterar vi också bort kollektivavtalens betydelse. Det måste offentliga upphandlare inse, skriver Johan Lindholm, ordförande Byggnads.
Hästköttskandalen tar aldrig slut. Och i den komplicerade och svårspårade härvan av underleverantörskedjor har man hittat fiffel, korruption och ljusskygga företag som alla svär sig fria från ansvar.
Likheten med byggbranschen är slående. I vår bransch är fenomenet underentreprenörskedjor välkänt sedan länge och har blivit ett klockrent sätt att kringgå avtalsenliga villkor och löner och en säker arbetsmiljö. Även inom byggbranschen gömmer sig fusket i entreprenadkedjorna. Ju längre ner i kedjan, desto mer fuffens.
Svenska myndigheter, media, Byggnads medlemmar och vår motpart Sveriges Byggindustrier bekräftar alla problembilden. Trots det sitter verkningsfulla och rejäla åtgärder väldigt långt inne. Vår motpart, Sveriges Byggindustrier (BI) var beredda att ta en storstrejk för att slippa ta ansvar.
Men även om arbetsmarknadens parter gör vad de kan för att stävja problemen så räcker inte det så länge lägsta pris prioriteras framför schyssta villkor. I Sverige genomförs varje år offentliga upphandlingar värda hundratals miljarder. Ett problem som visat sig är att det händer att offentliga beställare aktivt söker utländska entreprenörer utan att sätta tydliga gränser för hur dessa ska förhålla sig till regelverk, kollektivavtal och lagstiftning. Det är till och med så att i ett EU-perspektiv utmärker sig Sverige bland länder inom EU genom att vara sämst på att ställa krav på vettiga anställningsvillkor vid upphandling.
Den politiska medvetenheten och viljan att vända utvecklingen måste därför bli tydligare både i kommuner och landsting, men även på EU-nivå. Där sätts spelreglerna som kan motverka att löntagare ställs mot varandra och där löner och villkor används i konkurrensen. Politiker får aldrig bidra till brott mot svenska kollektivavtal.
Utöver detta måste Sverige skärpa och ändra reglerna för arbetskraftsinvandringen. De nuvarande reglerna har öppnat upp för jobbtrafficking och ett hänsynslöst utnyttjande av migrerad arbetskraft. Vi ser det inom många branscher och det är ett av de skamligaste inslagen i byggbranschens problem med långa underentreprenörskedjor och oseriösa företag.
Byggbranschens framtida huvudentreprenörsansvar är en bra bit på vägen och viktigt för att behålla kollektivavtalens bärkraftighet. Men så länge lägsta pris är första prioritet så prioriterar vi också bort kollektivavtalens betydelse. De villkor som Byggnads och andra fackliga organisationer har kämpat för i över hundra år sätts ur spel. Det är därför hög tid att regeringen i lagen om offentlig upphandling tydliggör att villkor motsvarande kollektivavtalsvillkor ska ställas vid offentlig upphandling.
Johan Lindholm, ordförande Byggnads
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.