I Hammarö kommun, en liten, välbärgad villakommun på Vänerns strand, har kostnaderna för försörjningsstöd ökat med 184 procent sedan år 2006, då den borgerliga regeringen tillträdde. Enligt kommunens socialchef beror ökningen huvudsakligen på försämringarna i socialförsäkringarna och har lett till att bland annat äldreomsorgen har slaktats.
Samtidigt som den lavinartade ökningen av människor som lever på gränsen till vad som är möjligt, har många av Hammarö kommuns invånare fått stora skattesänkningar, både på sina inkomster och på sitt boende.
Så kan den borgerliga regeringens politik sammanfattas: ta från de fattiga, ge till de rika.
Fattigdomen vältras över på kommunerna, som är skyldiga att ta hand om medborgare som inte längre har något skyddsnät i form av a-kassa eller sjukförsäkring. Samtidigt visar granskningar att staten drar in miljardöverskott på socialförsäkringarna. Villkoren har hårdnat, avgifterna har inte lättats i samma takt. Kvar är kommunens ansvar för de som staten har dumpat i den heliga arbetslinjens namn.
Enligt försäkringsbolaget Folksams rapport Välfärdstendens 2010 kommer överskottet i socialförsäkringarna att landa på 89 miljarder kronor för de kommande fyra åren, pengar som kan användas till välfärden men i stället är destinerade till bland annat skattesänkningar om alliansen får fortsätta regera. Enligt Folksams välfärdsanalytiker Håkan Svärdman strider överskotten mot lagen, som säger att avgifterna för socialförsäkringarna ska användas enbart till just dessa.
Det är förvisso inte bara högerregeringar som har använt ett överskott i socialförsäkringarna till annat än det är tänkt – tidigare socialdemokratiska regeringar har gjort detsamma. Det nya är vidden av överskotten, kombinerat med exceptionella skattesänkningar. Exempelvis arbetsskadeförsäkringen har de senaste tio åren renderat sammanlagt 25,3 miljarder kronor i överskott, enligt en granskning som tidningen Dagens Arbete har gjort. Överskottet för bara de kommande fyra åren beräknas bli nästan lika högt, 23 miljarder kronor. Det blir allt svårare att få sin arbetsskada godkänd och olika kammarrätter gör helt olika bedömningar. Rättsosäkerheten är stor.
Moderaten och riksdagsledamoten Gunnar Axén sa till SVT:s Rapport i helgen att avgifter och utgifter ska vara balanserade mot varandra över en längre tid. Det verkar dock inte alls vara politikens avsikt, eftersom överskott i socialförsäkringarna har tagits ut under lång tid. Det är ett effektivt sätt att skada förtroendet för politiken och skatterna – för betalningsviljan till det gemensamma.
Det här är en fråga som de rödgröna kan vinna valet på. Tydligare kan inte regeringens politik för att öka klyftorna bli.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.