De rödgröna presenterade i går en skolpolitisk uppgörelse, i en av Visbys många ruiner. De tre partierna vill införa betyg från årskurs sju, skriftliga omdömen från årskurs ett samt en ökad lärartäthet till 90-talets nivåer, det vill säga 9 lärare per 100 elever.
Att det betygshatande Vänsterpartiet och det betygskeptiska Miljöpartiet byter fot i frågan kommer inte som en överraskning – det var mer en tidsfråga – men det är skönt att det äntligen kommer besked om politiken från de rödgröna. Många är vi som gått runt och väntat på uppgörelser i nyckelfrågor som aldrig riktigt kommit. Om de rödgröna kan komma överens även om utrikespolitiken blir valrörelsen både roligare och inte lika svår.
Men det är besked med reservationer. Thomas Östros ande vilar över uppgörelsen: “Insatserna ska vara förenliga med vad ekonomin tillåter” står det och så lär det stå i alla uppgörelser från de rödgröna. Å andra sidan har de rödgröna också lovat att alltid satsa 12 miljarder mer än den borgerliga alliansen på välfärd. Pragmatism och populism i lycklig harmoni.
Almedalsveckan går under onsdagen in sin mest intensiva fas. Fler utspel, uppgörelser och trix är att vänta. Under torsdagen talar Mona Sahlin, men det väntas även större utspel från alliansen samma dag. I skrivande stund kommer besked om att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin avgår och att centerpartisten Solveig Ternström ska stödja de rödgröna. Man kan tycka vad man vill om Almedalsveckans nära kontakter mellan politiker, lobbyister och journalister. Men att inte vara här blir helt enkelt orimligt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.