Det handlar inte om slagsmål mellan olika fraktioner, det är folket som kräver en fungerande rättsstat och demokrati, säger Hotellrevyns chefredaktör Devrim Mavi på plats i Istanbul.
Dagens Arena har pratat med Devrim Mavi, chefredaktör för tidningen Hotellrevyn, som just nu befinner sig i Istanbul, där protesterna har gått in på sin andra vecka.
– Polisens agerande påverkar hela samhället. I går jagades demonstranter till och med in i ett köpcentrum av polisen. Mitt bland vanliga människor som gick och handlade.
– Detta fick människor att ställa sig och ropa slagord för att tvinga ut polisen. Folk här är förbannade, de har fått nog nu. Det är hit men inte längre!
I helgen arresterades 455 personer bara under ett dygn i Istanbul. Hur många som totalt har arresterats finns det inga bekräftade uppgifter på. Upprepade gånger har dessutom 3G-nätet slagits ut på och kring Taksimtorget och flera twittrare har gripits.
Vad som från början handlade om miljöaktivisters protester mot byggplaner i Geziparken har nu utvecklats till folkets protester mot regeringen och bristen på demokrati i Turkiet, även om sprickor gör sig påminda.
– Det hörs exempelvis kritik från kurdiska politiker, som ställer sig frågande till varför folk är förvånade över det fruktansvärda våld polisen använder. Det är något som den kurdiska befolkningen har blivit utsatt för under trettio års tid.
Devrim Mavi menar att den kritiken är rättfärdig och viktig att komma ihåg.
Hur känns det att bevittna demonstrationerna?
– Tänk dig att det är 10 000 personer som försöker ta sig in i Stockholm samtidigt. Tänk dig att de skjuter tårgasbomber över hela Södermalm och Östermalm och människor flyr. Det råder krigstillstånd.
– Känslan under demonstrationerna är att polisen jagar oss. Det finns en frontlinje och vi andra står bakom och hejar på och applåderar. Polisen kör fram sina lastbilar laddade med tårgas och vattenkanoner och skjuter rätt in i folkmassan. Polisen springer efter oss och griper så många de bara kan medan folk flyr in i trappuppgångar. Många människor som bor längs flyktvägen är väldigt generösa och låter demonstranterna söka skydd in i sina lägenheter, säger Devrim Mavi och fortsätter:
– En gasbomb exploderade precis utanför vår lägenhet igår. Det var ett straff eftersom en kvinna i grannhuset hjälpt demonstranter att gömma sig.
Hur är situationen i Istanbul?
– Det är en känsla av ovisshet. Efter helgens intensiva händelser är det lugnt och just nu händer ingenting. Men det är mitt på dagen, demonstrationerna börjar när människor har slutat jobba och när de är lediga.
Vilka är det som demonstrerar?
– Det är vanliga medborgare som demonstrerar. Men det är också fackföreningar, politiska partier och sociala rörelser på vänsterkanten. Protesterna har utvecklats till att handla om orättvisor i hela samhället.
Och det är inte enbart i Istanbul demonstrationer förekommer.
– Jag vet att det planeras en demonstration i Ankara och fackföreningarna KESK och DISK har utlyst generalstrejk i dag. Men redan från början har det varit stora demonstrationer i både små och stora städer i hela västra Turkiet.
Vet man vad som händer med de som grips?
– De flesta anhålls inte utan registreras och släpps. Registreringen är problematisk eftersom Turkiet inte är en fungerande rättsstat och vad det får för konsekvenser vet vi inte ännu.
Hur har stödet för Erdogan påverkats av protesterna?
– Många av de människor som är ute och demonstrerar har trott på Erdogan och stöttat honom tidigare. Men till och med flera av hans egna ekonomiska och politiska experter hävdar nu att stödet för honom har minskat sedan protesterna börjat.
Hur rapporterar lokala medier om det som sker?
– I statlig media och bland de större privatägda medierna förringas demonstrationerna. Det pågår ett propagandakrig och Erdogan beter sig just nu som en vansinnig diktator. Människor jag träffar här är oroliga för hur demonstrationerna uppfattas utåt, att omvärlden ska tro på Erdogans lögner om att det bara handlar om några få våldsverkare.
Vad behöver hända nu?
– Det är viktigt att omvärlden visar sitt stöd och tydligt markerar mot Turkiet. Det är jätteviktigt att oppositionen stärks just nu, eftersom många känner sig nedstämda efter händelserna i Geziparken, avslutar Devrim Mavi.
Video från söndagens protester i Turkiets huvudstad Ankara:
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.