– 90 miljoner kronor handlar om politik och går att förändra.
Det säger Ylva Johansson på Vårdförbundets seminarium om sjuksköterskors låga löner på onsdagen i Almedalen.
Pengapåsen blir föremål för debatt när politikerna diskuterar sjuksköterskelöner. Det hettar till bland paneldeltagarna Ylva Johansson (S) och Anna Starbrink (FP). Båda var förstås eniga om att sjuksköterskors löner måste höjas. Initiativet ”Inte under 24 000” där sjuksköterskestudenter kräver högre ingångslöner hyllas också unisont.
Ylva Johansson efterlyser större konflikt och varnar för att initiativen ofta drunknar i ”jämställdhetsmojset” där alla är överens. Anna Starbrink menar att marknaden om några år kommer ge sjuksköterskors löner en skjuts framåt, till följd av att det kommer bli ett bristyrke.
Något som Ylva Johansson inte helt oväntat hade invändningar mot:
– Marknaden sköter inte allt. Jag är mattelärare och det är ett bristyrke, men inte har lönerna höjts för det. I stället sjunker elevernas kunskaper i matematik och fysik, säger hon.
– Om jag har 90 miljoner. Ska jag spendera pengarna på löneutvecklingen eller på ingångslönerna, säger Anna Starbrink.
Ribeiro svarar att det faktiskt inte går att välja.
– Du måste satsa på båda. Vi måste fortsätta locka unga människor till att bli sjuksköterskor, och med tanke på att 15 procent av alla som utbildar sig till sjuksköterskor faktiskt lämnar yrket blir det dyrare i längden att inte satsa på ordentliga löner som faktiskt stämmer överens med det vi sjuksköterskor bidrar med till organisationen, säger Sineva Ribeiro.
Men i slutändan handlar det om mer än lön. Situationen i vården är pressad från alla håll. Det gäller såväl lön, som arbetsmiljö och bristande resurser.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.