På måndagen uppmärksammar SVT svårigheten för äldre att välja hemtjänst. “Bara hälften av de över 77 år kan göra ett informerat val som det ser ut i dag”, säger forskaren Bettin Meinow till SVT ABC.
Abborre, det låter ju kul, fnissade farsan. Han hade just fått ett häfte på 45 dubbelsidiga A4-ark där olika hemtjänstföretag presenterade sig, Abborre var det fjärde företaget i häftet och det var ungefär så långt som farsans intresse att välja hemtjänst räckte.
Så skriver Lena Ezelius i Dagens Arena förra senhösten. Hon fortsätter:
Vi systrar var däremot mer intresserade. Vi hade väntat och planerat frågor fram till den dag då biståndsbedömaren skulle göra hembesök hos farsan och han skulle få hemtjänst beviljad.
I Stockholm finns 230 utförare av hemtjänst. En hård konkurrens således. För att vara ett av de företag som fångar den äldres uppmärksamhet väljer man gärna ett namn som börjar med A. Men att få information om vad de olika företagen erbjuder är desto svårare. Det bygger, enligt SVT:s inslag, på att man har anhöriga som kan värdera och ta ställning till informationen.
Farsan har en stark fysik för att vara 95 år. Men han är rätt ”seg i kolan”, som vi systrar brukar säga. Han glömmer bort saker, går vilse, tappar bort saker prylar och så vidare.
I två år har vi systrar försökt att finnas till för både farsa och våra egna familjer samtidigt, men nu började situationen bli lite ohållbar och vi förstod att vår farsa skulle behöva få hjälp av hemtjänsten.
Lena Ezelius pappa ville helst ha kommunal hemtjänst. Men någon sådan fanns inte i området. I flera stadsdelar i Stockholm har hemtjänsten lagts ned – som i Vantör, där hemtjänsten såldes för 70 000 kronor trots att verksamheten värderades 280 gånger högre. Flera seriösa företag har också dragit sig ur hemtjänsten i Stockholm eftersom man anser att ersättningen är för låg för att man ska kunna hålla en fullgod kvalitet.
Hur ska vi få reda på om ”Giti Himlaänglar AB” eller ”Abborre hemtjänst städ & personlig assistans AB” är bra företag? Hur ska de äldre och vi, de anhöriga, kunna veta om företaget har kollektivavtal? Har de anställda trygga anställningar?
Det fanns 138 hemtjänstföretag på den senaste listan i Stockholms stad. 68 av dessa saknar kollektivavtal. Vem gör seriositetskontroll av företagen? Hur ser tillsynen av de här företagen ut? Vilka krav finns på de företag som utför hemtjänst i Stockholm?
Det är frågor som Lena Ezelius, liksom alla anhöriga och äldre i Stockholm, har all rätt att få svar på.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.