Arbetsförmedlingens uppdrag är omöjligt. Ansvaret för det bär regeringen och deras klåfingriga detaljstyrning. Det skriver i dag Heike Erkers och Ursula Berge från Akademikerförbundet på DN Debatt.
Kritiken är viktig. Under den senaste mandatperioden har Arbetsförmedlingens uppdrag breddats väsentligt. Akademikerförbundet pekar ut en lång rad faktorer som gör att arbetsbördan har blivit övermäktig de anställda.
De som jobbar på Arbetsförmedlingen ska numera vara ”administratörer, vägledare, controllers, inskrivare och platsförmedlare i en och samma person och känner varje dag att deras profession och det de har lärt sig i sin högre utbildning inte går att förverkliga i arbetet”. Och det ska de anställda på Arbetsförmedlingen vara för grupper med allt större svårighet att få ett jobb.
”Att det är så är inte resultatet av en dålig arbetsledning. Det är resultatet av en dålig politik. Och då är det dags att göra om och göra rätt.” som Heike Erkers och Ursula Berge skriver.
I våras granskade Dagens Arena arbetsmiljön på Försäkringskassan. Alarmerande uppgifter framkom. Personalen flyr i så snabb takt att man inte hinner anställa ny personal för att täcka upp. Handläggarna har en omöjlig mängd ärenden och rättssäkerheten är hotad.
I likhet med Arbetsförmedlingen är Försäkringskassan en myndighet som tycks sitta på ett omöjligt uppdrag – och där de anställda upplever att de inte har någon möjlighet att utföra sitt jobb.
Också i fallet med Försäkringskassan pekas regeringens politik ut som en bidragande anledning till att personalen inte mäktar med arbetsbördan. Så här sa Siv Norlin, ordförande för ST på Försäkringskassan:
– ST har inte stuckit under stol med att vi inte gillar en utformning som kastar ut människor ur försäkringen. När regelverket är mer komplicerat behövs det mer tid för utredning och den finns inte när handläggare sitter med över hundra ärenden samtidigt.
Att det har blivit så här beror på att regeringen har slarvat igenom stora reformer. Trots att remissinstanser har påpekat allvarliga hål i regelverken har man i stället valt att köra på. Akademikerförbundet uppmanar nu till att en parlamentarisk utredning ska tillsättas – så att regeringen kan ta ansvar för en långsiktig politik.
Kanske är snarare en haverikommission nödvändig.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.