Avslöjandet om FRA:s samarbete med amerikanska NSA har väckt starka reaktioner. Nu kräver V och MP korten på bordet. Samtidigt uttrycker Reinfeldt viss förståelse.
Vid en utfrågning i Europaparlamentets kommitté Libe under torsdagen kom nya uppgifter om svenska FRA:s samarbete med amerikanska underrättelsetjänsten NSA och Storbritanniens GCHQ.
Vid utfrågningen hade flera journalister och forskare bjudits in för att förklara vad NSA:s avlyssning innebär. En av de inbjudna var den grävande journalisten Duncan Campbell som anklagade Sverige för att vara den tredje viktigaste parten i avlyssningsskandalen, vid sidan USA och Storbritannien.
”Avslöjar den hemliga EU-staten som samarbetar med GCHQ i internet- och undervattenkabelavlyssningen. Det är Sverige och landets kodnamn är SARDINE”, twittrade Duncan Campbell i samband med mötet.
Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Hans Linde kräver nu korten på bordet.
”Stämmer uppgifterna om att FRA skulle samarbeta med NSA inom deras massövervakning är det en stor skandal. Nu behöver regeringen lägga alla korten på bordet och reda ut om det förekommit något samarbete med NSA”, skriver han.
Även Miljöpartiets IT-politiska talesperson Maria Ferm kräver korten på bordet. På Aftonbladet debatt skriver hon:
“Miljöpartiet har sedan tidigare krävt att Ask och Bildt kommer till riksdagen när riksdagen öppnat och redogör för vad de vet. Men redan nu måste regeringen ge ett tydligt svar på ett antal viktiga frågor. Samarbetar Sverige med USA om övervakningen? Vilken information har Sveriges regering haft? Varför har Sveriges regering i EU förhindrat att kritiska frågor om övervakningen ställts till USA? Dessa frågor behöver få ett svar nu.”
På twitter skriver riksdagsledamoten Fredrik Federley (C):
”Har svårt att bli förvånad över uppgifter om FRA/NSA-samarbete. Har hela tiden varit övertygad om att syftet med FRA är att förse USA med info.”
I debatten om FRA-lagen var Fredrik Federley länge kritisk. Men efter att lagförslaget återremitterats och justerats valde han till slut att rösta för.
Inför Barack Obamas besök i Sverige svarade Fredrik Reinfeldt på frågor om FRA och NSA i en intervju i P1-morgon. I intervjun uttrycker statsministern viss förståelse för övervakningen.
– Alla demokratier inklusive den svenska har säkerhetstjänster som jobbar med underrättelseinhämtning för att vi ska kunna i förtid förutse eventuella terroristattacker eller attacker på offentliga personer eller annan typ av våldsinriktad verksamhet. Det bygger då på att den ska vara kontrollerad och lagbunden och det är naturligtvis så vi måste föra våra diskussioner.
Betyder det att du kommer uttrycka förståelse för den amerikanska övervakningen?
– Jag måste åtminstone uttrycka förståelse för att det finns underrättelseinhämtning eftersom också Sverige ägnar sig åt detta. Dock är det viktigt att den som sagt är lagbunden och kontrollerad.
Har den varit det?
– Nej, det är just det som är diskussionen och det är därför vi också välkomnar att vi fått en dialog kring datasäkerhet mellan EU och USA bland annat till följd av det som har hänt, sa Fredrik Reinfeldt i intervjun.
För den som vill ha en överblick över hela NSA-avslöjandet så rekommenderas tidningen The Guardians temasida.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.