FN:s klimatpanel, IPCC, släppte sin klimatrapport under fredagen. ”Vi står inför den största utmaningen i vår tid. Utsläppen måste begränsas kraftigt.”
Samtliga av de 110 forskare och beslutsfattare som deltagit under konferensen är överens. Det är 95 procent säkert att det är människans växthusgaser som är orsaken till de eskalerande klimatförändringarna. Nu måste utsläppen minska radikalt och det är de rika länderna som måste gå före eftersom det är dessa länder som pumpat ut koldioxid under längst tid, sa FN:s klimatpanel IPCC då de presenterade rapporten.
52 intensiva timmar tog det för klimatpanelen att sammanställa den 30 sidor tjocka rapporten med 18 huvudrubriker. Tanken med sammanställningen är att den ska vara tydlig och tillgänglig för både politiker och allmänheten.
Klimatförändringarna sker i snabbare takt än någon trott. Tecknen på förändringarna finns både i atmosfären, havet och att is och snö minskar. Underlaget för rapporten är gediget. Studierna från hela världen bygger på forskning som gjorts under mycket lång tid.
Den globala medeltemperaturen beräknas stiga med minst 1,5 grader till slutet av det här seklet. I dag ligger den på 0,9. Men fortsätter utsläppen i nuvarande takt är man rädd för att temperaturen kan stiga till över fyra grader. Tidigare har världens länder kommit överens om att temperaturen inte får stiga över två grader.
– Den här rapporten är en alarmklocka för världen. De som tvivlar eller försöker grumla till vetenskapen får vakna upp nu och inse att debatten är över, säger Assad Rheman från Jordens vänner till Sveriges Television.
Konsekvenserna av uppvärmningen är flera, ekosystemet förändras, både fiskar och korallrev förstörs, naturkatastroferna ökar. Att havet absorberat över 90 procent av energin ger lite större handlingsutrymme. Men det krävs en dramatisk förändring nu. För närvarande kan man se den värsta utsläppskurvan någonsin, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, till SVT.
Då klimatpolitiken i Sverige inte varit särskilt kraftfull föreslår Svante Axelsson att politikerna packar in klimatpolitiken i jobbudgeten i stället för i en separat budget och skapar gröna jobb så som man gjort i Tyskland.
– I Tyskland går man ut med att det är bra för industrin. Jobb och tillväxtpolitiken går hand i hand med omställningen. Vi måste se hur det hänger ihop och döda bilden av att utsläpp ger välfärd, säger Svante Axelsson.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.