Diktaturen i Eritrea har figurerat i svenska medier med anledning av journalisten Dawit Isaaks tid som samvetsfånge.
På Bokmässan arrangerades ett seminarium med journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson diskuterades varför Dawit Isaak fortfarande sitter fängslad och vilka strategier den svenska regeringen borde använda för att få honom fri.
Fotografen och journalisten Donald Boström, som har följt skeendet i Eritrea under en längre tid, gav en bakgrund till Eritreas historia och varför Dawit fortfarande sitter fängslad.
Att i dag komma som vit kolonialmakt till Eritrea är inte så lyckat. Om utrikesminister Carl Bildt har som ambition att få Dawit Isaak fri behöver den svenska regeringen upprätta en konstant kommunikation med Eritrea, och uppgradera landet till vilken diktatur som helst, som exempelvis Syrien och Kina.
– Upprätta en kommunikation med Eritrea och trygga regeringen att våga prova nya vägar. Utan kommunikationen kommer det inte att gå, säger Donald Boström.
Varför kom Johan Persson och Martin Schibbye ut från Etiopien? Och betyder det att den tysta diplomatin fungerade?
– Det skrevs om vårt fall i ett tidigt skede, journalister vek sig inte, vilket skapade påtryckning, säger Martin Schibbye.
Enligt Johan Persson behövde makten i Etiopien tro att ett frisläppande var deras egen idé. De resonerade på det här sättet: vi kommer aldrig släppa Johan och Martin när ni vill, vi kommer att straffa dom först.
– Självklart släpptes vi på grund av påtryckningar, men de ville inte att det skulle se ut så, säger Johan Persson. De behövde känna: det här är vårt eget beslut.
Donald Boström tror inte på tyst diplomati.
– Jag kallar det inte för tyst diplomati, utan för aktiv diplomati. Däremot hoppas jag på att det finns informella vägar.
Den svenska regeringen måste alltså spela en annan roll. Det koloniala perspektivet behöver belysas utifrån frågeställningen: varför ska Eritrea ta emot en utrikesminister som talar ovanför deras huvuden?
De säger naturligtvis nej till de där premisserna, men om de får spelar en annan roll där ett samtal och en dialog står i fokus. Då kanske det kan hända någonting nytt.
Martin Schibbye tror på journalistikens roll i utvecklingen. Så länge det skrevs om deras fall, fanns det ett syfte med att de satt fängslade.
– Det går inte att lösa något utan att prata, slår Johan Persson fast.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.