Stora satsningar på välfärden i stället för sänkta skatter. Det var Vänsterpartiets väntade besked när de som sist ut av riksdagspartierna presenterade sin budgetmotion på torsdagen.
Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson, gjorde en poäng av det strålande höstvädret i Stockholm. “Det här lovar gott om en bättre framtid”, sa hon med en blinkning till Anders Borgs tal om vargavinter.
Och visst är det lätt att tjusas av Vänsterpartiets löften om ett mer jämlikt samhälle i en tid när de ekonomiska skillnaderna i Sverige växer snabbast i OECD. Andersson lovade minskade grupper i förskolan och på fritids, hälso- och sjukvården ska förstärkas och det ska anställas mer personal i äldreomsorgen. Studenter utlovas en rejäl höjning av studiebidraget, äldre och skolbarn lovas ett “matlyft” och alla 17-åringar garanteras sommarjobb.
Men, som Andersson, konstaterade: Vänsterpartiet skulle inte ha något existensberättigande utan att förstärka inkomstförsäkringarna. Därför ska både tak och golv i a-kassan höjas, och sjukförsäkring stärkas. Dessutom ska bolagsskatten återställas, krogmomsen och rut-avdragen slopas, klimatskatten höjas och en individuell föräldraförsäkring ska införas.
Andersson gav en tydlig känga till Socialdemokraterna: Finansieringen av Vänsterpartiets reformer är garanterade även efter nyår, som Andersson sa. Den skuggbudget som Magdalena Andersson presenterade i onsdags var som bekant daterad redan från början. De 12 miljarder som det femte jobbskatteavdraget omfattar var inräknat i reformutrymmet, trots att Socialdemokraterna inte kommer att riva upp det vid en valseger.
I den opinionsmätning som DN presenterade med Ipsos på torsdagen är Vänsterpartiet det enda av riksdagspartierna som fått ökat förtroende i på samtliga områden: jobb- och sysselsättning, ekonomi, sjukvård, skola och utbildning samt äldreomsorg. När Moderaterna och Socialdemokraterna blir allt mer lika växer behovet av ett tydligt vänsteralternativ.
Även medelinkomsttagare kan i dag känna igen sig i vänsterns verklighetsbeskrivning där oron växer inför att bli sjuk, arbetslös eller gammal. Ulla Andersson pekade på hur klyftorna har vuxit under alliansregeringen. Den relativa fattigdomen har ökat, fler har blivit arbetslösa, sysselsättningsgraden har minskat och inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor har ökat med över 18 000 kronor per år.
Här finns uppenbara konflikter mellan ett höger- och ett vänsteralternativ. “Det går inte att föra vänsterpolitik med högerns skattepolitik”, var Ulla Anderssons credo. Men med tanke på Socialdemokraternas budget och politiska prioriteringar under Stefan Löfvens partiordförandeskap finns det få tecken på att vi kommer att få en valrörelse med tydliga ideologiska förtecken.
I det stora hela är Vänsterpartiets budgetmotion en återställare. Mycket ska vridas tillbaka till tiden innan alliansen bildade regering. Intressant är att Vänsterpartiet då hamnar någonstans där Socialdemokraterna befann sig på den ideologiska skalan för tio år sedan. Men mycket hinner förändras på ett decennium. Svenskarna är av tradition ett framtidsoptimistiskt folk som gärna vill se nya lösningar på gamla problem. I ett politiskt landskap där trängseln är stor i mitten borde Vänsterpartiet kunna växa, men frågan är hur långt ett ökat väljarstöd räcker.
Magdalena Andersson sa under gårdagen att hon kan tänka sig andra regeringskonstellationer än ett S, V och MP-samarbete, vilket måste tolkas som en flört högerut. Även Ulla Andersson är uppenbart bekymrad över att Vänsterpartiet ännu en gång ska lämnas utanför ett regeringssamarbete. På pressträffen flaggade hon för att Annie Lööf och Jan Björklund kan “komma in bakvägen” i en S-ledd regering. Oavsett laguppställning är Vänsterpartiets roll som ideologisk blåslampa i riksdagen betydelsefull.
Nyhet: 40 miljarder till välfärden
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.