Så sabbar låga löner ekonomin
Löntagarnas del av den ekonomiska kakan har minskat sedan 80-talet. Kapitalägarna har glufsat åt sig allt mer. Dagens Arena förklarar varför det är dåligt för ekonomin.
Löntagarnas del av den ekonomiska kakan har minskat sedan 80-talet. Kapitalägarna har glufsat åt sig allt mer. Dagens Arena förklarar varför det är dåligt för ekonomin.
SNABBANALYS: Fredrik Reinfeldt pratar om jobben, men är inte statsmannamässig.
Samtliga tre fackliga centralorganisationer är nu för idén om att euroländerna behöver ett gemensamt finanspolitiskt ramverk. Dagens Arena förklarar varför.
ANALYS. En vd i ett stort svenskt börsbolag tjänar varje år lika mycket som en genomsnittlig industriarbetare gör under en livstid, skriver LO i ny rapport. Med inkomstklyftor följer fattigdom och skillnad i makt, hälsa och livschanser.
Regerandet i minoritet har varit ett problem för statsministern sedan valet 2010. Men nu syns allt fler splittringar i regeringen.
Facken och arbetsgivarna inom industrin och de större partierna verkar vara överens om korttidsarbete. Det kan få effekter för hela arbetsmarknadspolitiken.
EU är i färd med att införa ett direktiv som ska stärka papperslösas rättigheter. Men i praktiken kommer den ”irreguljära arbetskraften” fortfarande att vara rättslös.
MP vill begränsa aktiebolagens möjligheter att göra vinst på skolverksamhet. Utspelet säger mer om strömningarna i MP, än om framtiden för friskolorna.
Stigande arbetslöshet, utauktionering av vård för tortyroffer i Stockholms läns landsting och fortsatt utförsäljning av allmännyttan i huvudstaden – Dagens Arena ger dig tre borgerliga debacle att hålla koll på under våren.
Stefan Löfven är vald till partiordförande för Socialdemokraterna. Om han ska lyckas måste han vända Socialdemokraternas blick bort från sig självt.
Sverige behöver en bred översyn av skattesystemet, menar LO. Men många av de förändringar som facken vill se kan bli svåra att genomföra politiskt.
Svenskt ja eller nej till europakten tog stor plats i partiledardebatten. I slutändan handlar det om svenska jobb.
En del menar att Sverige riskerar att förlora inflytande i EU om vi står utanför ”europakten”, som just nu diskuteras. Det stämmer inte, menar statsvetare.
Äldreminister Maria Larsson försöker sälja in lagen om valfrihet, lov. Forskarvärlden varnar för riskerna med överetablering.
2012 blir året då kurvorna vänder brantare nedåt på arbetsmarknaden. När arbetslösheten stiger blir det än mer uppenbart att den borgerliga alliansen har misslyckats i sin uttalade paradgren.