Merkozy duckar för problemen
Merkel och Sarkozy fortsätter att diktera hur EU ska hantera finanskrisen. Men situationen i Grekland och Italien utvecklas till den elefant i rummet som de väljer att inte se.
Merkel och Sarkozy fortsätter att diktera hur EU ska hantera finanskrisen. Men situationen i Grekland och Italien utvecklas till den elefant i rummet som de väljer att inte se.
Vänsterledaren Lars Ohly har hållit sitt avskedstal. Ett tal i stort sett fritt från omprövning av Vänsterpartiets politik.
Carema ägs av ett riskkapitalbolag. Liksom Attendo, Capio, Academedia och en rad andra vård- och skolkoncerner. Men vad är egentligen ett riskkapitalbolag? Vad vill de med välfärden? Och hur lyckas de tjäna storkovan på skattepengar och samtidigt undvika skatt?
Inkomstklyftorna har ökat i Sverige sedan 1980-talets början. Men orsakerna är inte att löneskillnaderna har ökat. I stället handlar det om kapital.
Håkan Juholt erkänner att hans återkommande snedsteg måste upphöra. I stället vill han, som det heter, hålla i frågorna.
Nu samlas EU:s ledare till ännu ett toppmöte om eurokrisen. Oavsett vad de beslutar, innebär det en fördjupning av EU:s demokratiska underskott.
Sveriges nya miljöminister, Lena Ek, skulle under gårdagen klargöra de svenska prioriteringarna inför klimattoppmötet i Durban. Men frågetecknen blev fler än svaren.
EU-kommissionen vill kontrollera EU:s medlemsländers statsbudgetar och att euroländerna ska ge ut gemensamma obligationer. Det stoppar inte krisen, men undergräver fackföreningarna och försvårar välfärdsreformer.
Den spanska högern krossade allt motstånd i gårdagens parlamentsval. Men Spaniens öde kommer att bero på vilka politiska beslut som fattas utanför landet.
Annie Lööf har definierat otydligheten som Centerpartiets största utmaning. Den svenska politikens gråskalor är här ett problem.
Greklands premiärminister Giorgios Papandreou aviserade under måndagskvällen, helt oväntat, en folkomröstning om krishanteringen. Det är ett högt spel.
Även finanssektorn ska vara med och betala, anser EU-kommissionen som just nu lobbar för förslaget om finansiell transaktionsskatt. Motståndet är kompakt, men krisen öppnar också för oväntade beslut.
I eurokrisen ”sitter vi alla i samma båt”, brukar det heta. Men en del tjänar på krisutvecklingen: banker, tysk industri och företag med expansionslusta. Dagens Arena förklarar.
EU-ländernas regeringschefer och Europas banker nattmanglade till fyratiden i morse. En del av lösningen är minskad grekisk suveränitet.
Ännu en rapport om privata aktörer på den offentliga marknaden har presenterats. Och ännu en gång påpekas det att kvalitetskontrollen haltar.