
»En regeringsförklaring fri från överraskningar«
ANALYS Under riksmötets öppnande presenterade Stefan Löfven sin regeringsförklaring. Brist på konkreta förslag, tycker Dagens Arenas ledarskribent Lisa Pelling. »Och var är feminismen?«
ANALYS Under riksmötets öppnande presenterade Stefan Löfven sin regeringsförklaring. Brist på konkreta förslag, tycker Dagens Arenas ledarskribent Lisa Pelling. »Och var är feminismen?«
Analys Väljarna rör sig. Det tycks för närvarande vara lättare för partier som profilerar sig på en fråga eller ett perspektiv, än för partier som försöker attrahera breda väljarkonstellationer, skriver Håkan A Bengtsson i en analys av SCBs senaste väljarundersökning.
Valet i Indien Hindunationalistiska Bharatiya Janata Party (BJP) har segrat i det indiska parlamentsvalet. En central fråga är nu vilka krafter som ska kunna lyckas mobilisera ett motstånd mot hindunationalismen, skriver Mats Wingborg i en analys.
ANALYS Finlands politiska system lider av samma fenomen som Europa över huvud taget: Partistrukturen splittras. Mikko Majander, docent i politisk historia, analyserar det kommande finska riksdagsvalet.
Analys Robert Muellers rapport visade att Donald Trump inte kunde bindas till kriminellt samröre med Ryssland. Vilket under den gångna veckan utlöst ett vilt firande bland republikaner. Men vad finns egentligen att fira? Henrik Thorén analyserar läget.
miljöskatter Den nya regeringen har utlovar en grön skatteväxling på minst 15 miljarder kronor. Men utformningen är inte klar. Medan många påtalar behovet av en klimatpolitik som moverkar sociala orättvisor är det tunt med sådana förslag.
Makt Sverige har ett oproportionerligt stort antal slutna sällskap. I dess fördolda rum möts elitens män. En majoritet tillåter inte kvinnliga medlemmar. »Kvinnor tillför helt enkelt inte lika mycket status«.
Rasism Andelen som uppger att de har utsatts för främlingsfientliga hatbrott i Sverige är låg och det finns ingen tydlig ökning i den officiella statistiken. Trots det anser 44 procent av befolkningen att rasismen i Sverige ökar. Varför är det så?
Klass I Dagens Arenas nya serie om klass tydliggör vi de komplexa sambanden som gör att det genomgående är orimligt orättvist att vara lågutbildad/låginkomsttagare och hur systemet gynnar de som redan från början har det gott ställt.
Del 4 Svårare att få jobb, mer inlåsta på arbetsmarknaden, är överrepresenterade i sjukskrivningstalen och drabbas oftare av arbetsplatsolyckor. Lågutbildade sticker ut i statistiken när Dagens Arenas serie Klass: Från vaggan till graven undersöker arbetslivet.
Del 3 Vilken klass vi tillhör får allt större betydelse för hur långt liv vi får. Ju högre inkomst och utbildning desto längre liv – och tvärt om. Och klyftan mellan rik och fattig, låg- och högutbildade ökar i Sverige.
Del 2 Sämre undervisning och lägre betyg på vissa skolor, samtidigt som grannskolan gör bättre ifrån sig på alla parametrar. Skolan lyckas allt sämre med sitt uppdrag av likvärdighet och kompensation. De som drabbas hårdast är de som redan från början har det tuffast.
Klass Genom bidrag, avdrag och förmånliga skatter är det billigt att vara rik i Sverige idag. Tyvärr stämmer också det motsatta: Det är dyrt att vara fattig.
Val2018 De svenska vårdpartierna blir allt fler och går allt bättre. I årets val fick de tillsammans 43 procent fler mandat, spridda över landet. Men framgångarna till trots, kan de verkligen åstadkomma resultat?
Sverigedemokraternas önskan om att bli det nya vårdpartiet tycks vara nära att uppfyllas, trots en politik som varken ger vårdanställda bättre villkor eller patienterna bättre vård. Hur går det ihop