SD:s motionsfabrik
Nyhet Sverigedemokraterna lägger identiska förslag i kommun efter kommun. Men hur vanliga är så kallade seriemotioner och är det unikt för SD? Vi har kollat närmare på saken.
Nyhet Sverigedemokraterna lägger identiska förslag i kommun efter kommun. Men hur vanliga är så kallade seriemotioner och är det unikt för SD? Vi har kollat närmare på saken.
Socialtjänsten Att arbeta förebyggande mot ungdomskriminalitet är svårt, vittnar flera socialsekreterare om. Arbetssituationen är hård och risken för hot och trakasserier är stor. Samtidigt saknas tillräckliga verktyg för att hjälpa de som riskerar att fara illa.
Nyhet Digital teknik gör det möjligt att övervaka och mäta de anställda, men kan också användas för att skapa en bättre arbetsmiljö. Data från fackligt styrda appar kan visa hur stressigt eller farligt det är på jobbet, visar en ny rapport.
Nyhet Den afghanska filmregissören Sahraa Karimi vädjade om svenskt stöd i ett samtal med utrikesminister Ann Linde under torsdagen. Vi har påmint talibanerna om de internationella förpliktelser de har, menar Linde.
Nyhet LO:s styrelse har svängt om det nya huvudavtalet på arbetsmarknaden, det avtal som pressades fram av Januariavtalet mellan S, MP, C och L. Styrelsen rekommenderar nu sina medlemsförbund att ansluta sig. Men fyra förbund säger fortfarande nej.
Nyhet Flera grupper saknas i politiken internationellt, vilket lett till ojämlika insatser under pandemin. Det visar färsk studie från EU-projekt. Forskaren Sofia Strid vill se fler kvinnor vid förhandlingsborden.
Nyhet Statliga subventioner för fossila bränslen minskade med 29 procent år 2020. Men i takt med återhämtningen riskerar de att öka. För att klara en hållbar energiomställning och möta klimatmålen måste subventionerna fasas ut, menar OECD och IEA.
nyhet 2016 skulle flyktingmottagandet utjämnas mellan kommunerna. Men fortsatt är det fattiga kommuner som tar emot flest per invånare.
Nyhet Sysselsättningen för unga vuxna minskar. Nu har forskare kopplat tidiga psykiska problem till utanförskap. Större insatser i utbildningen kan vara lösningen.
Nyhet Sveriges bistånd till internationella organisationer uppgår till ungefär 16 miljarder kronor årligen. Men vad det ska leda till är oklart. Det menar Riksrevisionen i en färsk granskning.
Nyhet Genom att undersöka pandemins effekter har brittiska forskare kartlagt områden där man tror att högerextremism riskerar att frodas. Riskområden karaktäriseras enligt studien av hög arbetslöshet, åtstramningar och negativa attityder mot migration.
Nyhet Lagens mål om nolltolerans mot kränkningar i skolan fungerar dåligt. För lärare och rektorer är lagen dessutom betungande då de måste anmäla allt som kan misstänkas vara kränkningar. Det visar Maria Refors Legge i sin doktorsavhandling.
Intervju Vi behöver prata om klimatfrågan med andra ingångar än utsläpp och avtal. Maktstrukturer och politisk-ekonomiska intressen måste också angripas för att vi ska minska utsläppen. Det menar flera forskare i en ny studie. [UPPDATERAD]
Nyhet Det saknas kunskap om pensionärerna som befinner sig i botten av inkomstfördelningen. Det menar pensionsforskaren Johannes Hagen.
Nyhet Återhämtningen av arbetstillfällen på den globala arbetsmarknaden har avstannat. Samtidigt består en stor klyfta mellan länderna när det gäller vaccinationsgraden och antalet förlorade arbetstimmar. Detta kan få stora konsekvenser på den globala ekonomin, varnar ILO.