Svenska kyrkan rustar för nytt valrekord
Kyrkovalet Nära 5 miljoner röstberättigade och cirka 27 000 kandidater. Även om kyrkovalet har krympt något är det en gigantisk valapparat som dragit i gång inför valet den 19 september.
Kyrkovalet Nära 5 miljoner röstberättigade och cirka 27 000 kandidater. Även om kyrkovalet har krympt något är det en gigantisk valapparat som dragit i gång inför valet den 19 september.
Kyrkovalet Enligt en studie av docent Klas Hansson är den partipolitiska påverkan på svenska kyrkan alltjämnt stor. Vissa kyrkomötesledamöter representerar i första hand sitt parti och kyrkan kommer ibland i andra hand, menar han.
Nyhet Stockholm drar ifrån och många glesbygdskommuner får det allt svårare att tillhandahålla service. OECD föreslår att Sverige satsar på arbetsförmedling, samordning och effektivare fördelning.
Nyhet Sverige utbildar brett och fler döms för människohandel, men arbetet för att stoppa människohandel och exploatering kan bli bättre. Det framgår av en kartläggning av det amerikanska utrikesdepartementet.
Nyhet Svenska bolånetagare betalar i särklass minst i amorteringar och räntor i OECD. Det visar en aktuell jämförelse från den internationella samarbetsorganisationen. Att Sverige ligger lågt kan vara en fördel ifall räntorna ökar, enligt Finansinspektionen.
Nyhet Facket använder ”Al Capone-metoder”, säger arbetsgivaren. Medlemmarna vill ha trygghet, svarar facket. Tonläget mellan Fritidscenter och IF Metall talar för att Sverige snart får sin första strejk på över två år.
nyhet Svenska låginkomsttagare bor trängre och betalar en större andel av sin inkomst i hyra jämfört med genomsnittet för låginkomsttagarna i OECD-länderna. Det visar en ny rapport.
nyhet Företagarna och Småföretagarnas Riksförbund är besvikna på hur de tre utredningarna om flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden har skötts. De har inte fått komma till tals i processen, menar de.
Nyhet Arbetsmarknadsdepartementet räknar med att drygt 5 100 egenföretagare årligen kommer att söka det nya omställningsstudiebidraget på upp till cirka 20 000 kronor. Men gruppen får inte det mest generösa stödet.
Bostadspolitik I slutet av juni kommer nästa utredning om bostadshyror. Nu handlar det om att läget ska påverka hyrorna mer. Hyresgästföreningen ser faror, medan Allmännyttan välkomnar hyreskommissionens kommande förslag.
NYHET I och med den nya arbetsrätten får alla rätt till trygghets- och omställningsstöd. Men för de flesta med behov av kompetensutveckling kommer kollektivavtalen ändå ge fördelar. Det handlar om 1000-tals kronor mer i studiebidrag varje månad.
Nyhet Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) uttryckte stolthet över vad hon kallade ”den största arbetsmarknadsreformen i modern tid” när hon tillsammans med representanter från de tre andra januaripartierna presenterade grunden för ett nytt huvudavtal.
Nyhet Europaparlamentets grupp för antirasism och mångfald kräver att två EU-parlamentariker straffas för att ha uttryckt sig rasistiskt mot romer.
Hållbarhet Utifrån sitt uppdrag och sin personalstyrka sköter AP-fonderna sitt hållbarhetsarbete väl. Men de statliga pensionsförvaltarna bör formulera tydligare mål inom området social hållbarhet, anser Riksrevisionen.
Nyhet Det finns inte något annat område inom det offentliga där den enskildes rättsliga ställning har försvagats så tydligt som när det gäller vården. Det menar Ida Asplund som skrivit en avhandling i ämnet.