Vänsterpartist: Alliansen monterar ner kvinnors traumavård
Kvinnosjukvården i Stockholms läns landsting är illa ute. Förlossningsvård, gynekologi, specialiserade hälsomottagningar, och nu senast rustar alliansen ner specialistvården för...
Kvinnosjukvården i Stockholms läns landsting är illa ute. Förlossningsvård, gynekologi, specialiserade hälsomottagningar, och nu senast rustar alliansen ner specialistvården för...
Arbetsterapeuternas arbetstid fylls alltmer av tidskrävande internrapportering. Denna utveckling mot löpande-band-verksamhet, där vi ska »räkna pinnar« riskerar både personalens arbetsmiljö och patienternas behov, skriver Ida Kåhlin, förbundsordförande och Carl Eos förhandlingschef Sveriges Arbetsterapeuter.
En jämställd arbetsskadeförsäkring måste anpassas till dagens arbetsliv, där allt fler kvinnor drabbas av arbetsrelaterad psykisk ohälsa, iRegeringens förslag tar inte tillräcklig hänsyn till denna växande grupp sjuka, skriver Mikael Dubois, utredare på TCO.
Det går inte att hävda att kurderna, världens största befolkning utan eget land inte ska ha rätten att bestämma över sitt geografiska område, skriver samhällsvetaren Karwan Kareme och uppmanar utrikesminister Margot Wallström (S) och Sverige att erkänna ett självständigt Kurdistan.
Sänkta lägstalöner och försämrade villkor ger inte fler jobb i städbranschen. Istället är det dags att begränsa nuvarande anställningsstöd som kan snedvrida konkurrensen. skriver Magnus Pettersson, förbundsordförande i Fastighets och vice ordförande i SUN, det nordiska fackliga samarbetet i service- och tjänstebranschen.
Det är 70 år sedan Sverige senast gjorde en ordentlig genomlysning av förlossningsvård, eftervård och vård av gravida i Sverige. Det är hög tid för en feministisk regering att göra detta igen, skriver Jonas Lundgren, feministisk debattör.
Av var och en efter förmåga till var och en efter behov. Skatter som går till det de är avsedda för. Det är den verkliga vinsten i välfärden, där vinsttaket är ett viktigt verktyg, skriver Carina Ödebrink (S), distriktsordförande och Ilan De Basso (S), vice ordförande Jönköpings läns partidistrikt.
Stockholms har landets dyraste sjukvård, men ligger på plats 15 av 21 när det gäller kvaliteten. Moderaterna missköter ekonomin och saknar svar på hur miljardrullningen i Nya Karolinska ska hanteras, skriver oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).
Storföretag missgynnas och skenföretagande i småföretag uppmuntras. När den borgerliga alliansen tar strid för dagens utformning av 3:12- reglerna bidrar de till att skatteplanering sätts framför innovationskraft och tillväxt, skriver Sandro Scocco, chefekonom på tankesmedjan Arena Idé.
Hoten mot demokratin Varför har de nya demokratierna så ofta misslyckats, blivit korrupta, laglösa maffiastater för att så småningom »räddas« av auktoritära »strongmen«? Det är dags för oss i Väst att utöva självkritik, skriver Ulf Dahlsten i Dagens Arenas serie om hoten mot demokratin.
Beskedet att regeringen ska utreda konsekvenserna av att godkänna konventionen om förbud mot kärnvapen kan rymma en förvarning om en dramatisk kursändring och anpassning till signalerna från Washingtons Trump-regim, skriver Thomas Hammarberg.
Vi ska inte åka till Ryssland eller umgås med ryssar för att lära ut något, vi borde istället lära oss ett och annat. Avskaffade studieavgifter och visumfrihet mellan Ryssland och Sverige kunde vara en början, skriver översättaren Stefan Gehander i en replik.
Ska industrin fortsätta dominera lönebildningen behövs »pysventiler«, som ger utrymme för extrasatsningar på lågt avlönade eller felaktigt avlönade kvinnogrupper. Annars väntar en lönerevolt, skriver arbetsmarknadsjournalisterna Anna Danielsson Öberg och Tommy Öberg, som i en ny bok analyserar det omstridda Industriavtalets historia och framtidsutsikter.
Den svenska fattigdomen är utbredd och ofta osynlig. Men vi ser hur den ökar år från år. Den är inte en fråga som civilsamhället kan lösa på egen hand. Vi behöver kartlägga och definiera om fattigdomsbegreppet för att tillsammans kunna bekämpa den, skriver Lotta Säfström, ordförande i Sveriges Stadsmissioner.
Sambandet är tydligt mellan vårdpersonalens arbetsvillkor och hur tillgänglig och säker vården är. Nu är det dags för en bred mobilisering för en trygg sjukvård där personalen får chans att göra det jobb de brinner för, skriver sjuksköterskan Erika Hellberg. inför morgondagens manifestationer på flera platser i landet.