LO i Skåne: Vi vill ha en välfärd utan vinstintressen
Det är huvudlöst att lägga Ilmar Reepalus Välfärdsutredning åt sidan och nu börja om, skriver Magnus Alm, ordförande LO-distriktet i Skåne och Birgitta Almroth, vice ordförande.
Det är huvudlöst att lägga Ilmar Reepalus Välfärdsutredning åt sidan och nu börja om, skriver Magnus Alm, ordförande LO-distriktet i Skåne och Birgitta Almroth, vice ordförande.
Asylsökande barn måste få samma möjlighet som andra barn att gå i förskolan och det hög tid att Miljöpartiet börjar driva denna avgörande integrationsfråga. Det ger mammorna en chans att komma in på arbetsmarknaden, barnen lika förutsättningar att lära som andra barn och familjen en nyckel till samhället, skriver Nina Elmi och Aida Badeli, förbundsstyrelseledamöter för Grön Ungdom.
En människa kan inte vara 100 miljoner gånger så produktiv som en annan. Men i en värld där bara de rikare gruppernas egenintresse sätter gränserna kommer denna ojämlikhet att bestå och växa, skriver Per Molander.
Liberalernas Birgitta Ohlsson struntar i de flickor som inte är duktigast, menar Per Sundgren, ordförande i Stiftelsen Jämlikhetsfonden och före detta kulturborgarråd (V) i Stockholm.
Ett barn som begått ett hedersbrott är också ett offer för hedersförtrycket och ska inte kunna utvisas, skriver Emilia Ericson, vice ordförande i Humanisterna och förbundssekreteraren Ulf Gustafsson.
Idag nås drygt en halv miljon medlemmar i Kommunal av en tupp via mejl och brev. Med kampanjen Kommunal vaknar startar vi en medlemsdialog och ett stort förändringsarbete. skriver Tobias Baudin, ordförande i Kommunal.
Medan S i Europa krisar har Martin Schulz som blivande ordförande för SPD och kanslerskandidat fått både opinionssiffror och medlemstal att skjuta i höjden, skriver Christian Krell, chef för tyska arbetarrörelsens tankesmedja.
En makthungrig president som vill förändra samhället i grunden stoppas knappast av den amerikanska konstitutionen, skriver LO-ekonomen Sebastian de Toro.
Vill vi uppnå förändring måste vi sluta skylla hederskulturen på utländska minoriteter. Machomannen härjar ännu fritt i det demokratiska Europa och Sverige, skriver Nasser Naje Lazem, författare och socialarbetare.
Vad pratade M-ordförande Anna Kinberg-Batra om med SD förra veckan? Vi kan vara säkra på vad de inte pratade om, skriver Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande.
Samtidigt som Arbetsdomstolen behandlar en barnmorskas vägran att utföra aborter med ideologisk agenda väljer Moderaterna att ta stöd från Sverigedemokraterna, ett parti som vill försvaga aborträtten. Är M berett att byta kvinnors rättigheter mot makt, undrar Lisa Palm, Feministiskt Initiativ.
Ojämlikhet är en naturkraft, jämlikhet en drivkraft. Även i Sverige ser vi oroande tendenser. Nu vet vi tillräckligt om vad som behöver göras för att stoppa en välfärdsstat på glid, skriver Monika Arvidsson utredningschef på Tankesmedjan Tiden.
Infrastruktur Regeringens ambitionsnivå för vår infrastruktur är för låg. Det behövs ett enprocentsmål för att klara de stora behov som Sverige har. Det skriver tre fackligt aktiva Sekomedlemmar och S-kongressombud.
Om arbetsmarknadens parter samarbetar är det fullt möjligt att rätta till den löneskillnad mellan könen som beror på att män och kvinnor jobbar i olika - men likvärdiga yrken. Det skriver Anita Harriman, Lena Johansson och Marie Trollvik, rapportförfattare, Lönelotsarna tillsammans med Clara Berglund, generalsekreterare, Sveriges Kvinnolobby.
Vi har ingen sjuksköterskebrist, däremot har vi brist på rimliga villkor, som bara kan bli bättre om vi får ett mer omfördelande skattesystem och mindre vinster i vårdbolagens fickor, skriver Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson i Vänsterpartiet.