Positiv Sverigebild internationellt inte längre självklar
Utrikespolitik Med det nya regeringsunderlaget är Sveriges positiva roll i internationella sammanhang inte längre självklar, skriver Thomas Hammarberg.
Utrikespolitik Med det nya regeringsunderlaget är Sveriges positiva roll i internationella sammanhang inte längre självklar, skriver Thomas Hammarberg.
Flyktingpolitik Enligt regeringsöverenskommelsen i fredags kommer asylsökandes rättigheter försämras. Det är fel väg att gå. I stället behöver inte minst de ukrainska flyktingarnas rättigheter förbättras. Det skriver Daniel Carnestedt, advokat på Asylbyrån.
Finanspolitik Det är hög tid att vi överger den nyliberala finanspolitiken, skriver Ellen Helker-Nygren forskningsassistent i ekologisk politisk ekonomi vid University of Ottawa Kanada.
Barnfattigdom Politiker lyfter gängkriminalitet och hårdare straff men mer sällan barnfattigdom och de alarmerande stora skillnaderna i uppväxtvillkor och levnadsförhållanden som vi idag har på samhällelig nivå. Det skriver Jessica Ivarsson och Christina Abrahamsson från Rädda Barnen Göteborg.
Debatt Försöken ett brunsmeta svensk historia handlar just nu, utöver om att i största allmänhet attackera socialdemokratin, väldigt mycket om att dra uppmärksamheten från att vi har ett parti med extrema och nynazistiska rötter som en del av det nuvarande regeringsunderlaget.
Skolan Det krävs en genomgripande skolreform för att svensk skola åter ska hamna i topp internationellt. Det skriver Rolf Ekelund, utbildad ämneslärare och tidigare ordförande i branschorganisationen Föreningen svenska läromedelsproducenter.
Vapenexport Att Sverige efter tre års stopp öppnar för vapenexport till Turkiet stärker Erdoğans makt, ger hans regim legitimitet och försvagar Sveriges ställning för folkrätt och demokrati när det behövs som mest. Det skriver Linda Åkerström på Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.
Asylrätten Rätten till asyl är en av EU:s grundläggande rättigheter oavsett vem som är svensk statsminister. Det skriver Rickard Olseke, expert i migrations- och asylfrågor.
Arbetsmarknad I dag börjar förändringarna i 2022 års anställningsskyddslag att tillämpas. Det är därmed hög tid för mediearbetsgivare att visa respekt för journalisternas demokratiska funktion genom att sluta med missbruket av visstidsanställningar. Det skriver Caroline Ferngren, adjunkt i arbetsrätt och tidigare journalist.
Klimatet Bara med hjälp av marknadsekonomin kan vi få till stånd den snabba omställning som behövs för att rädda klimatet. Det skriver Staffan Laestadius, professor emeritus på KTH och Richard Murray, tidigare chefsekonom på Statskontoret.
Aborträtten Idag är det Internationella dagen för säkra aborter. Nu måste den nya regeringen visa att man fortsatt driver en aktiv politik för kvinnors rättigheter och stärkt aborträtt genom utrikespolitiken. Det skriver Annika Strandhäll, ordförande för S-kvinnor.
Energikrisen EU:s ledare måste agera nu för att göra Europa mer självständiga på energiområdet. Det skriver Susi Dennison vid Europeiska utrikesrådet (ECFR).
Etiopien De politiska förändringarna i vårt land får inte förhindra oss från att ta ställning mot de vidriga övergreppen som begås i kriget i Etiopien. Det skriver Thomas Hammarberg.
Skolan Skolbolagen rusar på börsen efter valresultatet samtidigt som hundratals miljoner skattekronor blir till vinstutdelningar för koncernägare. De vinstvänliga partiernas majoritet i valet vittnar om att vi som kommande lärare kommer gå en urholkad skola till mötes. Det skriver Titus Fridell, ordförande Lärarförbundet Student och Emelie Fransson, ordförande LR Stud.
Tobak Nio av tio tobaksbrukare börjar i tonåren eller tidigare. Nu måste regeringen se till att alla ungdomar får en tobaksfri skoltid. Det skriver Helen Stjerna, generalsekreterare på A Non Smoking Generation.