Mattias Eriksson: ”Europas ekonomiska självmord”
Europakten garanterar att Europa förr eller senare kommer att genomlida en depression av 1930-talsmodell, skriver Mattias Eriksson, doktorand i nationalekonomi och socialdemokrat.
Europakten garanterar att Europa förr eller senare kommer att genomlida en depression av 1930-talsmodell, skriver Mattias Eriksson, doktorand i nationalekonomi och socialdemokrat.
Europa skadas av en politik med ensidig betoning på nedskärningar. Eurozonpakten bör balanseras med jobb och investeringar. Ett uttalande från toppmötet är inte tillräckligt, skriver Hanna Wallinder, utredare, Unionen, Thomas Jansson, internationell sekreterare, TCO.
En ännu viktigare fråga borde vara om Europakten är en bra idé i sig. Jag menar att den inte är det, skriver Jonas Sjöstedt, partiordförande Vänsterpartiet.
Arbetstidsförkortningar betalas med minskat löneutrymme. En sådan politik underminerar fackets möjlighet att förbättra arbetstagarnas villkor, skriver TCO-utredaren Mats Essemyr.
Historien om Det stora partiet på vars axlar ansvaret för landet vilade har odlats av såväl Socialdemokraterna själva som deras borgerliga motståndare, skriver Peter Santesson, statsvetare och utredare, Timbro.
Voterar riksdagsgruppen? Nej, aldrig. För de ut frågorna till medlemmarna? Nej, aldrig. Tystnadens kultur har blivit en kultur av läckor, mygel och manipulation, skriver Magnus Ljungkvist, S-bloggare.
Ett val av ny partiledare via en medlemsomröstning skulle kortsluta de olyckliga personfixerade motsättningarna mellan distrikt och grupperingar, skriver Ingemar Lindberg, tidigare statssekreterare och utredare på LO.
Socialdemokratin klarar inte av att möta de allt högre förväntningar på delaktighet och inflytande som medlemmarna ställer, skriver Magnus Nilsson och Axel Lindersson från S-studenter.
En partiordförande som tillsätts under mygelliknande former får det svårt, oavsett hur kompetent och karismatisk personen är, skriver Jytte Guteland, S-debattör.
Thomas Östros kan leda och samla S, och är en trovärdig statsministerkandidat, skriver David Samuelsson, tidigare bland annat ordförande i socialdemokratiska studentförbundet.
Vänstern behöver göra en rejäl ”makeover” på alla plan liknande den Moderaterna gjorde 2002. Varenda sten behöver lyftas, skriver Karin Rågsjö, partistyrelseledamot Vänsterpartiet.
När rekordmånga personer uppfattar sig själv stå ideologiskt till höger måste vi i Vänsterpartiet ta på oss uppgiften att formulera tydliga vänstersvar på vår tids stora frågor, skriver Mia Sydow Mölleby (V), partistyrelseledamot.
Vänsterpartiet tar sig an utmaningarna i klimatfrågan, det otrygga arbetslivet och att återföra feminismen på agendan. Om något budskap kommer ut av denna kongress är det att det måste vara slut på väntan att ta itu med dessa utmaningar, skriver Aron Etzler, partistyrelseledamot (V).
Julhelgen ska vara dagar med glädje, förväntan och gemenskap. Men för allt för många barn är verkligheten den motsatta, skriver Sophia Lövgren, generalsekreterare för Makalösa Föräldrar.
Eftersom det inte finns några data om vilken vård som ges inom de privata vårdförsäkringarna kan vi inte bedöma effekterna av den vård som ges, skriver Fredrik Westander, hälso- och sjukvårdskonsult.