Jens Holm: "Agera nu för klimat och rättvisa"
Så länge utsläppskrediterna finns kvar borde åtminstone systemet reformeras i grunden, skriver Jens Holm (V), riksdagsledamot.
Så länge utsläppskrediterna finns kvar borde åtminstone systemet reformeras i grunden, skriver Jens Holm (V), riksdagsledamot.
Den nu rådande politiken på sjukförsäkringsområdet flyttar över resurser från det offentliga trygghetssystemet till den privata försäkringsbranschen, skriver Kjell Rautio, utredare på LO.
EU-ledare överväger att skrota viss social lagstiftning som en del av en kommande fördragsändring, skriver Hanna Wallinder, utredare Unionen.
Framtidens krav på välfärden och dess tjänster kommer att vara mer individualiserade än i dag och definitivt jämfört med gårdagen, skriver Patrik Hesselius, välfärdsekonom, Skandia, i en replik.
Avbryt omedelbart upphandlingen av S:t Görans sjukhus och låt landstinget ta över verksamheten, skriver Birgitta Sevefjord (V), oppositionslandstingsråd, Stockholms läns landsting.
Fokus ligger på frågor om driftsformer och tämligen friska personers snabba tillgång till läkare. Däremot diskuterar vi alltför sällan vårdens verkliga problem, skriver Almanco, Akademikerförbundet SSR och Arena Idé.
Hur långt är alliansen beredda att gå när det gäller att försämra villkoren för arbetslösa? Det gäller både ekonomiskt och i form av isoleringen i utanförskap, skriver företrädare för nätverket Yrkesfolk för arbete.
När Dagens Arena bjuder in till debatt om arbetsmarknadspolitiken väljer alla politiska partier att utgå från en arbetsmarknad där arbete bara är arbete om det ger lön. Kvinnors obetalda arbete ses som en privat fråga, skriver talespersonerna för Feministiskt initiativ.
Vi behöver ett perspektivskifte i debatten om jobben. Vi måste sluta tro att jobb uppkommer av sig självt om lönerna bara är tillräckligt låga och flexibla, skriver Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.
I princip alla försök att, antingen via lagstiftning eller via kollektivavtal, sänka trösklarna in på arbetsmarknaden bekämpas. De fackliga organisationerna agerar i motsatt riktning, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv
Regeringens programinsatser kommer in för sent och platserna är för få. Coachning har blivit svaret på det mesta och långtidsarbetslösa puttas in i återvändsgränden fas 3. Ansvaret för arbetslösheten har förskjutits till de arbetslösa, skriver företrädare för LO.
Om människan förminskas till att bli ett instrumentellt verktyg i landets produktion, spelar väl inte arbetsmiljö, trafficking eller löner någon som helst roll? Det är ju ändå bara människor som är till för att arbeta, skriver Penilla Gunther (KD) i en replik på Josefin Brinks (V) replik.
I sin debattartikel drar Penilla Gunther (KD) en helt orimlig slutsats om Vänsterpartiets ”människosyn”. Det är ironiskt med tanke på att alliansregeringen genomdrivit en historisk nedmontering av trygghetssystem som ger arbetslösa anständiga levnadsvillkor, skriver Josefin Brink (V) i en replik.
Det mest centrala i vår ideologi är det unika och lika människovärdet. Det är en motsättning till V som anser att varje person värderas efter sin nytta. Det är en farlig människosyn, skriver Penilla Gunther, ledamot i arbetsmarknadsutskottet för Kristdemokraterna.
Miljöpartiet vill införa ett trygghetssystem – arbetslivstrygghet – för den som är sjuk, arbetslös eller i behov av försörjningsstöd. Vi vill bilda en ny myndighet där uppgifterna slås ihop, skriver Mehmet Kaplan, ledamot i arbetsmarknadsutskottet för Miljöpartiet.