LO-ekonomerna: ”Ny strategi för den europeiska krisen”
Varken Moderaternas eller Socialdemokraternas lösningar på eurokrisen kan fullt ut svara mot de stora utmaningar som Europa står inför, skriver LO-ekonomerna Ola Pettersson och Torbjörn Hållö.
Varken Moderaternas eller Socialdemokraternas lösningar på eurokrisen kan fullt ut svara mot de stora utmaningar som Europa står inför, skriver LO-ekonomerna Ola Pettersson och Torbjörn Hållö.
Den politiska representationen har visat sig oförmögen att fatta nödvändiga beslut för att hejda den globala uppvärmningen, skriver Patrik Eriksson, kampanjchef Greenpeace.
Det enda sättet att bli av med plankningen är att införa nolltaxa, skriver Chritian Tengblad, Planka.nu.
En egen politik, inte politiskt positionerande, är vägen till opinionsstöd, skriver Ola Frithiofson (S), tidigare planeringschef i näringsdepartementet.
Ett grundläggande problem är att upphandlingarna under lång tid har prioriterat pris framför kvalitet och det har gjort att arvoden för tolkar som har utbildning och/eller auktorisation har stagnerat, skriver Eva Norström, Kristina Gustafsson och Ingrid Fioretos, Lunds universitet.
I stället för ett samhälle uppbyggt på mer konsumtion vill jag se fler jobb där de verkligen behövs, skriver Ulla Andersson, riksdagsledamot och partiledarkandidat, Vänsterpartiet.
Min slutsats var att Sahlins och Wetterstrands insatser väl speglar avsaknaden av jämställdhetspolitik och debatt de senaste åren, Johanna Palmström, ledarskribent Dagens Arena.
Tillbakablickar är inte betydelselösa. Genom berättelser om vad som gjort det möjligt för personer ta sig fram och om vart gränserna har gått, synliggörs också berättelser om makt, skriver Sissela Nordling Blanco, talesperson Feministiskt initiativ.
I en tid då de flesta partier ersatt visioner och ideologi med kortsiktiga strategier för att vinna mittenväljare i Stockholm finns det ett stort politiskt utrymme för en Vänster som sätter konkreta frågor om jobben, välfärden och jämställdheten,skriver Hans Linde, riksdagsledamot och partiledarkandidat (V).
På Vänsterpartiets kongress i januari 2012 avgår Lars Ohly som partiordförande. Men den som tror att det i sig skulle lyfta partiet bedrar sig fullständigt. En rad förändringar behövs för att vänstern ska kunna växa i Sverige. Det skriver Jonas Thunberg, tillförordnad chefredaktör för tidningen Flamman.
I höst lägger vi förslag på en klok reformistisk miljöpolitik. Vi vill ställa om Sverige med ett högre pris på utsläpp och genom investeringar i det som ska bygga det nya samhället, skriver Carin Jämtin, partisekreterare och Matilda Ernkrans, miljöpolitisk talesperson, Socialdemokraterna.
Inom EU vill flera länder, men inte Sverige, skräpa utsläppsmålen till 2020. Nu ser vi det även i transportpolitiken, där alltså regeringens svar på EU:s skarpa förslag för klimatsmarta transporter mest tycks gå ut på att skjuta lösningarna framför sig, skriver tre rödgröna riksdagsledamöter.
EU:s medlemsländer lovar runt men håller tunt. Sveriges regering och de andra medlemsländernas ovana att komma med politiska löften utan att leverera en tillräcklig budget för att genomföra dem, måste få ett slut. Det är dags för EU att finansiera sina åtaganden, skriver Göran Färm, europaparlamentariker (S).
Inom kort ska det grekiska parlamentet pröva om det finns stöd för Pasok-regeringens åtstramningar. Men även om regeringen får stöd återstår stora problem. Ett antal centrala frågeställningar är kopplade till krisen, skriver Torbjörn Hållö, LO-ekonom.
Lagen är tydlig – föräldrar som förvärvsarbetar, studerar, är arbetslösa eller föräldralediga ska erbjudas barnomsorg, även på sommaren. Ändå stänger fyra av fem förskolor på sommaren, skriver Annelie Nordström, förbundsordförande, Ulrika Lorentzi, jämställdhetspolitisk utredare, Kommunal.