Daniel Lind: "Regeringens politik ökar ofriheten"
Regeringens politik syftar till att styra medborgarna mot att sköta sitt försäkringsskydd på egen hand, vilket de flesta förlorar på, skriver Daniel Lind, ekonom, statsvetare, skribent
Regeringens politik syftar till att styra medborgarna mot att sköta sitt försäkringsskydd på egen hand, vilket de flesta förlorar på, skriver Daniel Lind, ekonom, statsvetare, skribent
José Manuel Barroso höll tal i parlamentet i ett försök att positionera EU-kommissionen i maktkampen mellan EU:s institutioner. Tyvärr står politisk handlingsförlamning i vägen, något som bara gynnar EU-domstolen, skriver Claes-Mikael Jonsson, LO-jurist och Johan Danielsson, LO-utredare.
Om Irene Wennemo vill att a-kassan ska bli mer allmän är vägen dit inte ett obligatorium utan höjt tak, lägre avgifter och bättre villkor, skriver Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef, TCO.
Min hemort görs till kuliss i valdramaturgin och det är journalisterna, inte politikerna, som utnämner oss Botkyrkabor till en slags röstboskap, skriver Margaretha Holmqvist, chefredaktör Akademikern.
Brinks och Vänsterpartiets feministiska analyser är efterhandskonstruktioner, skriver Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ, i en slutreplik i debatten om jämställdhetsfonder.
Andelen fackliga medlemmar i Norge, som har en obligatorisk a-kassa, har stigit medan den sjunkit i Sverige. Fördelen med en facklig a-kassa är inte längre någon självklarhet, skriver Irene Wennemo, huvudsekreterare i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen.
Den borgerliga politiken i Stockholm har lett till att vårdcentralerna i Rinkeby har halverat sin personalstyrka, skriver Carin Jämtin, socialdemokratiskt oppositionsborgarråd i Stockholms stad.
Schymans jämställdhetsfond innebär att skattemiljarder går till att subventionera lönekostnader för företag som H&M, IKEA och Axfood, skriver Josefin Brink, jämställdhetspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Den vanligaste frågan jag får är om vi verkligen bedriver vänsterpolitik i Fagersta. Att (V) får egen majoritet i kommunen är märkligt nog. Men att få det med borgerlig politik skulle nog betecknas som ett rent mirakel, skriver Stig Henriksson, kommunalråd.
Sänkt skatt är inte samma sak som höjd lön och höjer inte statusen på vårt yrke. Vi måste vänta halva yrkeslivet innan vår utbildning lönar sig ekonomiskt, skriver Anna-Karin Eklund, förbundsordförande Vårdförbundet.
Vårt förslag om en fond för jämställda löner finansierad av arbetsgivarkollektivet och staten är valrörelsens enda konkreta i fråga, skriver Gudrun Schyman och Birger Östberg, riksdagskandidater Feministiskt initiativ.
Trots att det är olja och inte gas vi importerar från Ryssland kommer utrikespolitiken på tal när naturgas diskuteras. Vi borde i stället se naturgasens möjligheter att stärka svensk miljöexport, skriver Aleksander Gabelic, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.
Vårdval Stockholm har inneburit en förbättrad tillgänglighet och ökad mångfald – de farhågor som utrycktes inför att vårdvalet infördes har kommit på skam. Etableringsfriheten för vårdföretag ger ökad jämlikhet.
Det måste bli lättare för alla som vill använda sin konsumentmakt för att gynna de som erbjuder sin personal schysta löner och villkor. Vi lanserar nu därför ett märke - kallat Schysta villkor.