Bredda rekryteringen till högre utbildning
debatt För att alla ska se högre utbildning som en möjlig väg i livet krävs aktiva åtgärder för att möjliggöra en större mångfald av studenter, skriver Maja Straht från Saco studentråd.
debatt För att alla ska se högre utbildning som en möjlig väg i livet krävs aktiva åtgärder för att möjliggöra en större mångfald av studenter, skriver Maja Straht från Saco studentråd.
debatt Antalet barn med neuropsykiatriska diagnoser har ökat explosionsartat. En del menar att den främsta orsaken är skolan och dess höga kunskapskrav. Denna hypotes är dock missvisande, skriver Lasse Mattila, Alain Topor och Fanny Marell.
debatt Utan massiva offentliga investeringar kan EUs klimatstrategi inte förverkligas. Därför blir den översyn av EUs budgetregler som nu pågår också ett test av unionens vilja att ta de egna klimatmålen på allvar. Och för den svenska regeringen är det lite av sanningens minut, skriver Markus Kallifatides och Anders Nordström från Reformisterna.
debatt Politikerna i det kommunala bolag som sålde en skola till IES lyder under sekretess. Det är en direkt bisarr ordning, skriver oppositionsborgarrådet i Stockholm Kadir Kasirga (S).
debatt Effektiviseringar, rationaliseringar eller verksamhetsutveckling. Kärt barn har många namn när det skärs ner på välfärden. Politiker på alla nivåer måste sluta mörka, tala klarspråk och säkerställa en balans mellan krav och resurser, skriver Sacos Göran Arrius och Heike Erkers.
debatt Regeringen vill använda bistånd som påtryckningsmedel för utvisningar. Det här är en oroande utveckling inför valet, skriver representanter för tretton organisationer.
debatt Varför inte sansa sig nu och dra slutsatser av det vi redan ser: det är helt orimligt att fortsätta outsourca vår gemensamma vård till marknaden, skriver Jonas Lindberg (V).
debatt Stora framtidsutmaningar riskerar att förlamas i en vänster-höger-debatt. Vi hoppas på en valrörelse där förslag om ökad social hållbarhet inte reflexmässigt förses med vänsterstämpel, skriver Jonas Bane, ordförande i Klimatriksdagen.
debatt Laban som hade autism tog livet av sig i december. Exakt vad som hände när han arbetstränade får vi kanske aldrig veta. Däremot är det möjligt är att lära sig något av tragedin och försöka se till att det inte händer andra, skriver hans mamma tillsammans med Autism- och Aspergerföreningen Skåne.
debatt Personer med komplexa svårigheter behöver ett mer långvarigt stöd från Arbetsförmedlingen i samverkan med engagerade arbetsgivare. Tyvärr har detta arbetssätt nästan helt prioriterats bort, skriver Ulrica Person och Christina Merker-Siesjö.
debatt Den politiska tystnaden kring den pågående vårdkrisen har tydligt visat bristande respekt för vår livsviktiga vårdpersonal, skriver Rasmus Klockljung och Emelie Häggdahl från Feministiskt initiativ.
debatt I tider när vi behöver sluta upp runt våra gemensamma intressen passar Sverigedemokrater och andra högerkonservativa på att undergräva förtroendet för våra gemensamma värderingar, skriver Annika Strandhäll.
debatt Den nya utredningen om bostadsbidrag är bra, men räcker inte hela vägen. Trots att studenter som grupp drabbas oproportionerligt hårt av återbetalningsskyldighet nämns de knappt, skriver Sofia Holmdahl från Stockholms studentkårer.
debatt Efter snart tre år med ett virus som påverkar våra liv dagligen, närmar vi oss nu en av pandemins mest avgörande tidpunkter. När vi går mot detta läge är det viktigt att alla nationella regeringar får med sig sin befolkning, skriver Péter Krekó.
debatt Nu är det hög tid att Vänsterpartiet uppmärksammar och lyfter landsbygden. Sveriges landsbygd har under flera hundra år exploaterats på sina resurser. Landsbygden är och har aldrig varit fattig, skriver 34 partiföreningar samt 2 distrikt.