Tillsätt en oberoende Afghanistankommission!
debatt Frågan om Sveriges roll i Afghanistan är så pass allvarlig och konsekvenserna så kostsamma att en utvärdering bör komma i god tid före nästa års val, skriver förre biståndsministern Pierre Schori.
debatt Frågan om Sveriges roll i Afghanistan är så pass allvarlig och konsekvenserna så kostsamma att en utvärdering bör komma i god tid före nästa års val, skriver förre biståndsministern Pierre Schori.
debatt Idag firar den allmänna rösträtten i Sverige 30 år. Längre än så har inte vuxna svenskar med intellektuell funktionsnedsättning kunnat delta i val. Och det finns mycket kvar att göra för att höja valdeltagandet i dessa grupper, skriver representanter för FUB.
debatt Låt oss skapa en filial på Järva för de stora statliga kulturaktörerna och museerna.Ett möjligt alternativ skulle den tomma gymnasielokal som står i Tensta, skriver Socialdemokraternas Emilia Bjuggren och Anders Österberg.
debatt Regeringen behöver uppdatera sin handlingsplan mot människohandel med ett rättighets- och brottsofferperspektiv där alla former av utsatthet prioriteras, skriver företrädare för Frälsningsarmén och Brottsbyrån.
debatt Det är många som pekat på att dagens krav i grundskolan är övermäktiga för en grupp elever och argumenterat för en förändring. Med den utredning som Anna Ekström nu föreslår kan en ändring äntligen komma att ske, skriver Sten Svensson.
debatt Vi ser gång på gång hur det som kallas ”skolmarknaden” utnyttjas av personer och företag som är helt olämpliga att bedriva utbildning. Hur högerpartierna kan fortsätta försvara det här systemet är obegripligt, skriver Vänsterpartiets Torun Boucher och Tina Kratz.
debatt En yrkesutbildning är en fantastisk möjlighet att lära sig ett yrke, etablera sig i arbetslivet eller byta bana mitt i livet. Låt oss möjliggöra för fler att välja det alternativet, skriver LOs Therese Guovelin och Svenskt Näringslivs Magnus Wallerå.
debatt Ska Sverige fortsätta vara en ledande, global aktör för yttrandefrihet, demokrati och anständiga arbetsvillkor behöver samtliga svenska partier visa stöd för ett starkt fackligt utvecklingssamarbete, skriver ledningen för Union to Union.
debatt I höst ska huvudstaden ta ställning till en långsiktig biblioteksplan. Ett bra tillfälle att ändra dagens politik. Det är pinsamt om Stockholm ska framstå som ett undantag från övriga huvudstäder i Norden, skriver Socialdemokraternas Lawen Redar, Emilia Bjuggren och Bengt Säve-Söderbergh.
debatt För att bygga ett förtroende mellan kommun och invånare behöver Stockholm riktade satsningar för bättre skola, fler bostäder och stöd till alla de goda krafter som finns. Inför frukost i skolan, ett speciellt boendestöd till föräldrar och metoden Sluta skjut, skriver Feministiskt initiativ i Stockholm.
debatt Digitaliseringen gör nästan allt enklare och mer effektivt, även för personer med funktionsnedsättning. Men det gäller bara om de digitala verktygen är tillgängliga, något som tyvärr ofta glöms bort, skriver Susanna Laurin.
debatt En av pandemins tydligaste konsekvenser har varit en kraftig cynism. Krisen har urholkat unga européers förtroende för sina politiska system vilket kan få långsiktiga konsekvenser för demokratins framtid, skriver Ivan Krastev och Mark Leonard.
debatt Man skulle kunna säga att jorden har drabbats av en tilltagande ”fossil koldioxidpandemi”. En framgångsrik väg kan då vara att använda samma modell med vilken vi bekämpat Coronapandemin, skriver Läkare för Miljön.
debatt Varför måste Sverige inställsamt att hänge sig åt att stödja ensidiga, konfliktstödjande myter? Detta är inte det Sverige som jag trodde mig känna, skriver israelen Yehuda Shaul som reaktion på en artikel från kabinettsekreterare Robert Ryberg.
Slutreplik För att värna försäkringsidén, rättsäkerheten och främja rättvisan föredrar jag att villkorslättnaderna i sjukersättningen kopplas ihop med pensionssystemets uttagsregler och intjänad pensionsrätt. Gärna som en helt fristående ersättningsform, svarar Håkan Svärdman regeringens utredare.