Pensionstillägget riskerar hela systemet
debatt Det pågår en allt mer uppskruvad politisk process som kan få omvälvande effekter på vårt allmänna pensionssystem redan nästa år, skriver Håkan Svärdman.
debatt Det pågår en allt mer uppskruvad politisk process som kan få omvälvande effekter på vårt allmänna pensionssystem redan nästa år, skriver Håkan Svärdman.
debatt Det är ett omöjligt krav på lärarna att bibehålla samma kvalitet i undervisningen när skolorna håller stängt. Elevernas rätt till kunskap måste få väga lättare, och lärarnas rätt till en hållbar arbetsmiljö tyngre i vågskålen, skriver Marcus Larsson från tankesmedjan Balans.
debatt På Gazaremsan har hittills ingen smittats av covid-19. Men om smittan tar sig in kommer den dra fram som en löpeld. Många invånare har redan ett försämrat immunförsvar. Dessutom har USA:s beslut att dra in bistånd förvärrat den humanitära situationen, skriver Fredrik Wadman.
debatt Socialdemokratin måste våga visa mod, både när det gäller försvar av Januariavtalet och i efterspelet av corona-krisen. Den enda rimliga slutsatsen är att centralisera och avprivatisera sjukvården, samt att återförstatliga apoteken, skriver Gustav Björklund Larsen.
slutreplik Branschorganisationen Svensk Fågel har bemött min text om djurindustrins roll i pandemier. De ifrågasätter ”starkt de felaktigheter” som radas upp i artikeln, utan att kunna peka på ett enda faktafel, skriver Fanny Nilsson.
debatt Utöver krispaket och extrabudgetar för näringslivet behövs nu en statlig insats för att stärka hemtjänst och äldreomsorg. Där finns den yrkesgrupp som på allvar kan avlasta sjukvården, skriver Johan Enfeldt.
replik CSN står redo att fortsätta att betala ut studiestöd även om skolor stänger och inga studier bedrivs. Men för att det ska bli möjligt krävs en regeländring av regeringen eller riksdagen, skriver CSN:s generaldirektör Christina Forsberg i en replik.
Replik Fanny Nilssons text om antibiotikaresistens i kyckling innehåller felaktigheter, menar Branschorganisationen Svensk Fågel.
debatt CSNs coronapolicy blottar den brutala byråkratin och vikten av att studenter kämpar för bättre trygghetssystem för alla, skriver Daniel Nord, ordförande för Naturvetarnas studentråd.
debatt Klimatpolitiska rådet sågar regeringens handlingsplan för klimatet. Men rådet kunde varit ännu tydligare. Det finns punkter där det går att lära av tidigare svenskt miljöarbete, skriver Mats Engström.
Debatt Svenska pensionspengar går idag till att elda på klimatkrisen och hota människors rättigheter och försörjningsmöjligheter. Det är olagligt, onödigt och omoraliskt. Det måste få ett slut nu!, skriver representanter från Fossil Free-kampanjen Divestera AP-fonderna i ett öppet brev till Första-Fjärde AP-fonden.
debatt Dagens kulturpolitik saknar tydlig riktning. De första svenska målen, fastslagna av en enig riksdag 1974, ersattes 2009 av den borgerliga regeringen. Dessa mål fungerar dock inte, de har helt enkelt kollapsat. Läget är väl känt men inget av de tongivande partierna vågar ens beröra det faktum att kulturpolitiken därmed är ur funktion, skriver Carl-Johan Kleberg och Dan Brändström.
debatt Det är kris i sjukvården. Det är kris inom äldreomsorgen. Försvarsmakten saknar tillräckliga resurser. Polisen saknar tillräckliga resurser. Den enda utgiftspost som det inte tycks gå någon nöd på är politikerna själva. Det är orimligt hur tidigare ämbetsmän av Sveriges riksdag kan tjäna så mycket av skattebetalarnas pengar på att inte åstadkomma någonting, skriver KDU:s Nike Örbrink.
Debatt Stockholm, Köpenhamn och Oslo visar vägen i klimatkrisen och det är resultatet av politiska beslut fattade av socialdemokrater. I den andra vågskålen ligger framväxten av konservativa och populistiska rörelser som i värsta fall förnekar klimatförändringarna, skriver socialdemokrater från de tre nordiska storstäderna.
Debatt Idag på internationella kvinnodagen har utbildningsminister Anna Ekström chansen att göra skillnad för ett stort kvinnodominerat yrke. Regeringen borde ta initiativet till en nationell riktlinje om 20 medarbetare per chef.