En rättvis omställning är möjlig
debatt Istället för att fokusera på kortsiktig konsumtion och BNP-mätningar behöver debatten om den ekonomiska politiken i högre grad handla om samhällets samlade välstånd, anser Ermine Khachatryan (S).
debatt Istället för att fokusera på kortsiktig konsumtion och BNP-mätningar behöver debatten om den ekonomiska politiken i högre grad handla om samhällets samlade välstånd, anser Ermine Khachatryan (S).
debatt Det är bra att Skolverket dragit tillbaka sitt förslag om att slopa antiken i undervisningen. Men vi anser att debatten har varit alltför förutsägbar och vill därför lyfta fram några bortglömda aspekter, skriver forskarna Lena Sjögren och Johannes Siapkas
debatt Med behovsprövat stöd ökar sannolikheten att välbärgade familjer utnyttjar sina ekonomiska resurser för att skaffa sig fördelar. Görs anpassningarna i stället generella blir de allas angelägenhet, skriver försteläraren Svante Holmberg.
debatt Vi lovar Greta Thunberg och alla andra unga i världen, att vi svenska socialdemokrater tar klimathotet på största allvar och att vi agerar nu, skriver EU-parlamentarikerna Heléne Fritzon och Jytte Guteland.
debatt Bristen på hemberedskap riskerar vara en akilleshäl för hela Sveriges beredskap. Idag uppger bara vart tionde hushåll att de klarar en veckas kris på egen hand. Regeringen behöver prioritera insatser för människors beredskap minst lika högt som den prioriterar myndigheters beredskap, skriver företrädare för ABF.
DEBATT Idag är internationella dagen för säkra aborter. Sverige ska vara stolta över att vi har en lagstiftning som säkerställer gravidas rätt att bestämma om graviditeten ska fullföljas, skriver Hans Linde, förbundsordförande RFSU.
debatt Idag är det FN:s internationella dag för eliminerandet av kärnvapen. Sverige måste nu skriva under den internationella konventionen om avskaffandet av kärnvapen, skriver Maria-Pilar Reyes.
debatt Att koppla villkorlig frigivning till deltagande i förebyggande åtgärder är ogenomtänkt. Det innebär ett arbetssätt som helt saknar stöd i forskningen, skriver Kristin Andersson.
debatt Kriminalitet och en parallell samhällsstruktur präglar vår vardag. Vad ska jag med friår till när vi knappt vågar gå utanför dörren, undrar MUFs Klara Rakic.
debatt FNs särskilda miljötoppmöte är igång i New York. Medierna fylls av rapporter om alla som ska tala. Av svensk media förstår man att huvudnumren är Greta Thunberg och Stefan Löfven. Men det viktiga händer mellan högtidstalen, skriver Magnus Nilsson.
debatt Det är olyckligt att socialdemokratiska företrädare lägger fokus på migration när de talar om integration. Ska vi lösa våra integrationsutmaningar ska vi prata om integrationspolitik, skriver Semanur Taskin.
DEBATT Det enda globala avtal inom flyget som nämner klimatfrågan är skrämmande oambitiöst. Därför måste EU nu sätta ned foten, skriver företrädare för flera miljöorganisationer.
REPLIK Att utgå från att bara män är våldsamma är felaktigt, kvinnor utför också våld, replikerar Sverker Sikström och Matts Hertsberg. Jag argumenterar inte för något annat än barnets bästa, svarar Veronica Palm.
debatt Höghastighetståget är ett långsamt och gammalt transportmedel som inte ersätter kortdistansflyget. Det är ett önsketänkande, skriver Rune Wigblad.
debatt Vi vill uppmana regeringen att återinföra det statliga bidraget om 100 miljoner per år för att kunna fortsätta arbetet för en inkluderande kulturskola som når alla barn, skriver närmare 60 företrädare för kultursektorn i ett upprop.