SKL: Turkietfrågan inte bortglömd
REPLIK Utvecklingen i Turkiet är djupt oroande. Men frågan är på intet vis bortglömd av de lokala och regionala politikerna i Europarådets medlemsländer, inklusive de svenska, svarar SKL:s ordförande Anders Knape.
REPLIK Utvecklingen i Turkiet är djupt oroande. Men frågan är på intet vis bortglömd av de lokala och regionala politikerna i Europarådets medlemsländer, inklusive de svenska, svarar SKL:s ordförande Anders Knape.
debatt I Turkiet har Erdoganregimen nyligen avsatt tre kurdiska, folkvalda borgmästare. Vad bryr sig svenska kommunpolitiker om det? Inte ett dugg. Solidariteten tycks vara som bortblåst, skriver Kurdo Baksi och Murat Kuseyri.
debatt Svenska socialdemokrater kan inte sitta tysta så länge de grundläggande fri- och rättigheterna kränks i Turkiet. Vi kräver att både Europeiska Unionen och Europarådet höjer sina röster och att alla samvetsfångar omedelbart frisläpps, skriver Anders Österberg och Evin Incir.
debatt Det är orimligt att ett enskilt lands regering ska kunna blockera nödvändiga åtgärder för att rädda världens största regnskog. Världen måste visa att det inte går att vänta på Bolsonaro för att rädda klimatet, skriver Nils Dahlgren.
debatt Vi kräver att polisen och politikerna tar ansvar för ordningsvakternas övervåld. Tillsätt en utredning som ser över hur vakterna förvaltar de mandat som samhället har gett dem, skriver Alan Ali, Thor Rutgersson, och Tanvir Mansur.
Slutreplik Jag välkomnar Peter Fredrikssons förtydligande om hans tilltro och tillit till lärarnas kompetens och förmåga. Det förtydligandet var välbehövt och hade kunnat komma tidigare, svarar Gunnlaugur Magnússon.
replik Som generaldirektör för Skolverket vet jag förstås att vad jag än säger kommer jag att möta kritik. Men Gunnlaugur Magnússon har fel när han säger att jag svartmålar, replikerar Peter Fredriksson.
debatt För varje sann humanist är det en föredömlig hållning att hylla det manuella arbetet. Ur det växer ett kamratligt förhållningssätt inte bara i den politiska jämlikhetens mening, utan till tillvaron i stort, skriver Jan Lindholm.
debatt Generaldirektören för Skolverket har uttalat sig på ett sätt som kan tolkas som ifrågasättande av lärarnas kompetens. Det riskerar att minska lärarnas förtroende för myndighetens verksamhet, menar Gunnlaugur Magnússon.
REPLIK Vi håller med om att politiken måste genomföra konkreta handlingar. Men att utropa klimatnödläge är inte radikalt nog, svarar Mette Kahlin McVeigh och Mattias Goldmann från Fores.
debatt Att utlysa klimatnödläge är inte bara vackra ord. Det är ett nödvändigt erkännande av att livet på jorden svävar i fara, och startskottet för en snabb omställning av samhället i likhet med vad som skett i tider av krig, skriver företrädare för Extinction Rebellion.
debatt När skatten sänks för människor med höga inkomster är det barnen, våra äldre och välfärdens hjältar som får betala priset. Mindre inkomster till det offentliga blir mindre resurser. Så kan vi inte ha det, skriver sju ledande socialdemokrater.
debatt Det råder en nästan total brist på verkningsfull politik inom funktionshinderområdet. Vilket är en logisk följd av hur regeringar hanterat de två stora LSS-utredningar som slutförts under 2000-talet, menar Hans Hallerfors.
DEBATT De borgerliga partierna, förstärkta av Sverigedemokraterna, sätter ett medlemskap i Nato framför ett kärnvapenförbud. Men nu är det viktigt att inte ge upp nedrustningsarbetet, anser Olof Kleberg.
DEBATT Att politiker skriker efter hårdare straff men inte för en diskussion om hur behandlingsarbetet ska gå till är olyckligt, skriver Kristin Andersson, yrkesverksam inom Kriminalvården och politiskt aktiv i Socialdemokraterna.