Valrörelsen kommer ge besk eftersmak
Krönika Känslor istället för fakta och en stark vilja att peka ut problemgrupper utan att fundera över hur det påverkar de som är ingår i dessa. Så har valrörelsen sett ut hittills.
Krönika Känslor istället för fakta och en stark vilja att peka ut problemgrupper utan att fundera över hur det påverkar de som är ingår i dessa. Så har valrörelsen sett ut hittills.
Håkans hörna Valdagen har en stark symbolisk laddning. Det är demokratins högtidsdag. Själv minns jag inte första kyssen, men kommer ihåg första gången jag röstade. Det skriver Håkan A Bengtsson.
Krönika Vill du att dina barn gör en klassresa? Då ska du se till att de blir kompisar med barn ur andra samhällsklasser.
Krönika Är det verkligen rimligt att det går att sälja ut asylrätten och mot betalning deportera flyktingar till redan fattiga länder?
Krönika ”Om man låser in ett gäng landsbygdsforskare i ett rum och vägrar släppa ut dom innan dom kommit överens om vad 'landsbygd' är, så är risken att dom aldrig mer ser dagens ljus.”
gästkrönika Sveriges Radios beslut att klippa bort kritiska formuleringar om kungahuset i ett avsnitt av Sommar i P1 är oroväckande. Det handlar om censur av ett så klassiskt snitt att man skulle kunna använda det som exempel på journalistutbildningarna, skriver Lisa Bjurwald.
Krönika Vi måste utgå ifrån att de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna menar allvar inför valet. Vinner de får vi den mest reaktionära regering vi kan minnas.
Krönika Det är fullt förståeligt att inrikespolitik dominerar valrörelsen. Men en internationell utblick hade inte skadat när kriget fortsätter och avgörande europeiska frågor står på spel.
Fredagskrönika Språktest och tvångsomhändertagande av tvååringar och etnisk klassificering av bostadsområden. Samhällsdebatten har snabbt förflyttats i obehaglig riktning.
Krönika Varför verkar alla så oengagerade inför valet? Det kan bero på att många beslut ändå fattas över våra huvuden. Ändå måste vi nog börja tänka lite mer taktiskt, för alternativet kan ge oss en Sd-stödd regering.
Klimatpolitik Den tyska nioeurobiljetten som gäller för all regional- och all lokaltrafik i landet under sommarmånaderna är ett sätt för regeringen att ge ett klimatsmart alternativ för att resa när bensinpriset är rekordhögt. Sverige borde följa tyskarnas exempel. Det skriver Jonas Sjöstedt.
Grön omställning Det räcker inte med storslagna planer på att anlägga gruvor och bygga vindkraftverk. För att skapa en grön revolution behöver man också ha människor med sig, skriver Björn Elmbrant.
Söndagskrönika Masskjutningen mot en bar i Oslo var en attack mot Pride. Även under och inför Pridemånaden, som just nu pågår i USA, har hoten mot hbtq-personer ökat kraftigt. Samtidigt är Republikanerna på väg i en allt mer hbtq-fientlig riktning.
Håkans hörna Ett nytt huvudavtal, och borgerliga ledarskribenter behöver kanske lära sig hur den svensk arbetsmarknaden fungerar. Och vad betyder egentligen statistik? Det visar sig att flera "sanningar" om det svenska samhället, bland annat arbetslösheten och drogproblem, kan ifrågasättas.
Fredagskrönika Hur medierna än agerar fastnar de nästan alltid i spelteori om förhandlingar, maktkamp och jakt på majoritet. Det duger inte när väljarna ska rösta den 11 september.