Meritokratins makt och misslyckande
Krönika I de flesta demokratier är meritokratin en allmänt hyllad princip och en grund för hur samhället ska fungera. Det var emellertid inte meningen när begreppet myntades, skriver German Bender.
Krönika I de flesta demokratier är meritokratin en allmänt hyllad princip och en grund för hur samhället ska fungera. Det var emellertid inte meningen när begreppet myntades, skriver German Bender.
kolumnen Intresset för drottning Kristina är hett av flera skäl. Men det är märkligt att vår tids populärkultur har förvandlat henne till en queer-hjältinna – eller hjälte, skriver Ulrika Kärnborg.
söndagskrönikan Även om förhandlingarna om morgondagens anställningstrygghet är avslutade betyder inte det att frågan är avförd. Tvärtom, nu väntar ett minst sagt komplicerat utredningsarbete. Och många frågetecken återstår att räta ut, menar Anna Danielsson Öberg.
Kolumnen I Finland och Danmark kan socialdemokratiska statsministrar vara ganska nöjda med politiken när de får förhandla till både vänster och höger. Och kompromissen blir ofta något som Socialdemokraternas väljare känner igen. Jonas Sjöstedt räknar med samma utveckling i Sverige.
fredagskrönikan Även om det ser ut som om Donald Trump inte blir kvar som USA:s president så har svenska politiker en hel del att lära av hans framfart, skriver Anders Jonsson.
söndagskrönikan Få polisanställda som misstänks för brott eller klandervärt beteende döms eller lider några andra konsekvenser. Vad sänder det för signaler till vanliga medborgare när poliser kan bete sig hur som helst, undrar Lisa Bjurwald.
fredagskrönikan Snart stundar valet av USA:s näste president. Men en sak sticker ut i rapporteringen. Varför är svenska journalister och politiska reportrar så bra på att lyfta röstmönster från olika väljargrupper i USA, när de inte gör det på samma sätt i Sverige, undrar Tanvir Mansur.
Krönika Den massiva kritiken mot förslaget att lägga ner all modersmålsundervisning är berättigad. Men får inte skymma det faktum att bristerna måste åtgärdas, skriver German Bender.
SÖNDAGSKRÖNIKAN I spåren av pandemin har nästan var åttonde amerikanskt hushåll inte tillräckligt att äta. Och hungern har letat sig in i presidentvalets slutspurt, skriver Jonas Cullberg.
fredagsversen Blåljuspersonal rapporterar ofta kritiskt om nyfikna folksamlingar som försvårar arbetet med att ta hand om trafikoffer och andra olycksdrabbade. Men kritiken får svar på tal från vår versmakare Mats Nörklit.
Kolumnen Heta debatter om unga kvinnors traumatiserade sexliv brukar dyka upp med jämna mellanrum. Materialet är klickvänligt och väcker starka känslor. Frågan är om vi inte har förstått detta med yngre kvinnors olust inför sex fel, skriver Ulrika Kärnborg.
söndagskrönikan Istället för att trixa i marginalen, låsa in fattiga människor i fattigdom och lägga all energi på att öka privat ägande skulle en kunna använda bostadspolitiken för att öka jämlikheten, skriver Veronica Palm.
Krönika Vi svenskar bör inte sluta ställa etiska och moraliska krav på våra politiker, även om det är demokratiskt svajiga tider i vår omvärld, skriver Lisa Bjurwald.
fredagskrönikan Regeringens remisser tycks ha fått ny innebörd. I alla fall verkar en del nu anse att svar på remisser inte längre ska spela någon roll. Åtminstone när det gäller förslagen om en ny arbetsrätt och en ny migrationslagstiftning, noterar Anders Jonsson.
Krönika Allt fler pratar om ojämlikhet. Men nästan ingen pratar om varför. Det beror kanske på att den nya jämlikhetsvurmen till stor del drivs av oro inför framtiden – inte av självupplevd fattigdom, skriver German Bender.