Gemensamt ansvar åter på modet
FREDAGSKRÖNIKAN Privatiseringens tillkortakommanden under 10-talet kan leda till en motreaktion under 20-talet. Anders Jonsson tycker sig se tecken i den riktningen.
FREDAGSKRÖNIKAN Privatiseringens tillkortakommanden under 10-talet kan leda till en motreaktion under 20-talet. Anders Jonsson tycker sig se tecken i den riktningen.
söndagskrönika Att inte kunna läsa och uttrycka sig i skrift hindrar människor från att ha egenmakt och kunna förhålla sig kritiska till snedvriden information. Tove Leffler funderar på om läsningen är så mycket värd att man kan betala sina egna barn för att inte lägga ned böckerna.
Gästkrönika I uppmärksammade protester världen över förenas demonstranter i kraven på social rättvisa. För den globala arbetarrörelsen är det hög tid att ställa sig vid deras sida, skriver Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center.
fredagsKRÖNIKAN Vi befinner oss redan bortom ”the point of no return”, där kampen för såväl liberala som socialistiska värderingar har förlorat. Och om vi ska ta den politiska strömning som nu dominerar världen på allvar, krävs det att vi börjar förstå kulturpolitik, skriver Jenny Lindahl.
VARDAGSKRÖNIKAN Hur vi hanterar tillvarons olika tidsgränser skiljer sig naturligtvis från person till person. Vår krönikör Mi Lodells metod är dock inte att rekommendera. Eller?
Gästkrönika Oron på den nya tidens arbetsmarknad blir till stress som vänds inåt, mot oss själva. Våra tillkortakommanden tillskriver vi oss själva och våra egna prestationer, inte uppgiftens orimlighet. Resultatet blir en snabbt nedåtgående spiral där ingen skonas, skriver Olav Fumarola Unsgaard.
söndagskrönikan Det är ett synnerligen grymt experiment att konstant öka kraven på någon utan att förändra förutsättningarna. Det här är en text om dem som ska ta emot patienterna när akutsjukhusen nedmonteras. Om nyckelbegreppet kontinuitet och de riktiga läkarna. Om vårdsystemets sorgebarn: vårdcentralerna.
FREDAGSKRÖNIKA Varför är vi så rädda för att prata med främlingar? Tanvir Mansur skriver om idén att vi ska klara oss ensamma genom livet, och om behovet av ett bjussigare samhälle.
Söndagskrönikan Ett samarbete mellan moderater och sverigedemokrater gynnar dem båda. M får hjälp att slå undan viljan till jämlikhet och SD får hjälp att peka ut vem som är problemet. Men det är ett högt spel för Ulf Kristerssons ambition att driva klassisk högerpolitik, skriver Veronica Palm.
FredagsKRÖNIKAN Vilka är det som gynnas av en omfördelande välfärd? Inte sådana som oss, sa Reinfeldts nya moderater. Nej, verkligen inte sådana som oss, säger SD. Vi då, undrar vår krönikör David Eklind Kloo, vi som vill stärka stödet för en omfördelande välfärdspolitik, vad säger vi?
SÖNDAGSKRÖNIKA I en tid av maximal politisk polarisering i USA har varningar om ett nytt inbördeskrig blivit en egen genre i amerikansk media. Och den dystopiska framtidsvisionen riskerar att bli verklighet, skriver Jonas Cullberg.
FREDAGSVERSEN SD:s partisekreterare Rickard Jomshof tycker partiet ska ligga lågt och anpassa sin retorik efter rådande läge, »eftersom Sverige ännu inte är som Ungern«. Men i Sölvesborg kan man inte vänta, vilket inspirerat vår versmakare Mats Nörklit.
VARDAGSKRÖNIKA Rättfärdighet och tunnelseende höll på att göra mig till en lögnare. Fotarbete på fältet och research blev räddningen, skriver Alicia Heimersson. Följ med när Dagens Arenas reporter söker upp sanningen om de nattliga fågelskriken.
Krönika Förväntningarna på vad arbete ska göra för samhället är höga. Det är lösningen på isolering och integration och det ska stärka gemenskap och utveckling. Ändå svarar en tiondel av befolkningen att deras jobb känns meningslöst. Nu måste arbetets innehåll och mening bli en kollektiv angelägenhet, skriver David Eklind Kloo.
SÖNDAGSKRÖNIKA Kritiken mot förändringarna på Arbetsförmedlingen kom direkt och har ökat i styrka. Frågan är om det går att hejda den negativa utvecklingen - och vem som ska säga stopp, skriver Anna Danielsson Öberg.