Demensvården – en djupt ideologisk fråga?
Att kunna få behålla sin värdighet, att kunna lita på och inte vara rädd för att »bli utlämnad« åt det allmänna, är krav vi måste ställa på ett anständigt samhälle, skriver Tommy Svensson.
Att kunna få behålla sin värdighet, att kunna lita på och inte vara rädd för att »bli utlämnad« åt det allmänna, är krav vi måste ställa på ett anständigt samhälle, skriver Tommy Svensson.
Sjukförsäkring Vapen och sjukvård öppnar för samtal med vem som helst, konstaterar John Lapidus, på resa mellan vapenförsäljare, patienter utan pengar och privata sjukhus i de amerikanske Sydstaterna.
söndagskrönika Presidentvalet i USA fick alla att tala om rostbältet och övergivna arbetare. Men det är en alldeles för enkel analys för att definiera de skilda grupper som vänstern behöver mobilisera.
Katalonien I morgon hålls de »informella« valen om självständighet för den spanska regionen Katalonien. Tre händelseförlopp de senaste decennierna är viktiga för att förstå den upptrissade konflikten mellan två atlantångare på en kurs där de inte vill väja, utan önskar krocka med varandra, skriver Sebastian de Toro.
Söndagskrönika Det är ingen raketforskning att återta initiativet i svensk politik. Det som krävs av socialdemokratin är helt enkelt att vara bäst på att vara socialdemokrater. Vi kan lära av »folkhemsminister« Per-Albin Hanssons djupt radikala visioner.
söndagskrönika Alla gamla partier har drabbats av identitetskris, men värst kanske socialdemokratin. Egentligen är det märkligt, för arbetarrörelsens ideologiska grund borde uppdaterad kunna stå sig väl inför dagens utmaningar, även om dess klassmässiga bas har eroderats.
Söndagskrönika Utvecklingen i Turkiet fortsätter att vara en fara för befolkningen i Turkiet, Mellanöstern och Europa. och det är dags att frysa förhandlingarna om EU-medlemskap tills landet åter är på rätt spår, skriver Evin Incir, samordnare för demokratistöd vid Palmecentret.
Hoten mot demokratin Varför har de nya demokratierna så ofta misslyckats, blivit korrupta, laglösa maffiastater för att så småningom »räddas« av auktoritära »strongmen«? Det är dags för oss i Väst att utöva självkritik, skriver Ulf Dahlsten i Dagens Arenas serie om hoten mot demokratin.
Söndagskrönika Är EU en 60-åring som haft tre hjärtinfarkter och behöver ändra livsföring? Eller är krisen redan över och tillfrisknandet igång? 2017 blev inte året då unionen kollapsade, snarare tvärtom.
Hoten mot demokratin Västvärlden genomlever i dag en demokratikris som i sig blivit ett hot mot vårt klimat. Ska demokratin klara att agera mot klimathotet måste vi först och främst stå upp emot den framväxande klimatfientliga auktoritära populismen, skriver Daniel Lindvall, huvudsekreterare i den statliga Demokratiutredningen, i Dagens Arenas serie om hoten mot demokratin.
BOSTADSKRIS Att det nu byggs mycket bostäder löser inte problemet för många av de som behöver bo. Och regeringen tycks helt sakna ambitioner att förena bostadspolitik och jämlikhetsambitioner.
Jämlikhet Demokratins radikala jämlikhetstanke måste återerövras och bli utgångspunkt för politiskt handlande, skriver ordföranden i Jämlikhetsfonden Per Sundgren med utgångspunkt från en aktuell bok som granskat jämlikhetens olika skepnader från 1700-talet till idag.
Söndagskrönika Att vara feminist är ingen lättjefull aktivitet. Det är en ständig kamp i vardagen. Då och då orkar jag bara inte. Det är jäkligt tröttsamt helt enkelt. Och vissa kommentarer gör ondare än andra.
Nyurbanismen med sitt svärmeri för innerstaden bidrar till att legitimera orättvisan. Den har avgränsat den politiska blicken och blottlägger motsättningen mellan stad och land. Det skriver Per Wirtén, som läser om »dödens väg« och hur det i Kiruna blivit svårare att skaffa barn.
Nej, jag hade inte blommor i mitt hår, men jag tillbringade sommaren 1967 i San Francisco. Tommy Svensson minns ett USA som inte bara förde krig, utan som också tycktes vara i krig med sig självt, men som också hade en hippierörelse som ville ha kärlek och inte krig.