En ny era av politisk ekonomi
Det är en händelse som ser ut som en tanke, att Paul Krugman får Nobelpriset i ekonomi samma dag, som det ser ut som om politikerna åtminstone börjat få något slags grepp på finanskrisen.
Det är en händelse som ser ut som en tanke, att Paul Krugman får Nobelpriset i ekonomi samma dag, som det ser ut som om politikerna åtminstone börjat få något slags grepp på finanskrisen.
- Dörren är stängd även om vänsterpartiet skulle ändra sig innan valet!- Om dörren uppfattades som att vi aldrig velat ha med vänsterpartiet var det fel!- Om dörren är öppen vilket jag nu säger att den är, så är den inte villkorslöst öppen!
Drygt 80 år har gått sedan den första Volvobilen rullade ut. Företagets historia är en berättelse om Sveriges industriella 1900-tal. Industriellt kunnande och uppfinningsrikedom la grunden för Sveriges resa från fattigdom till välfärd. Den socialdemokratiske finansministern Gunnar Sträng menade på sin tid att "Det som är bra för Volvo är bra för Sverige".
Volvo varslade i går över 3 000 medarbetare, utöver de tidigare avskedandena. Med underleverantörer betyder det kanske 10 000 färre jobb i Väst-Sverige. För några veckor sedan, efter Volvos första varsel, sa Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare i arbetsmarknadsdepartementet till Rapport att "arbetsmarknaden går in i ett lugnare skede och det är bra".
"Det moderaterna tampas med är om vår politik är rättvis eller inte", sa propagandaminister Schlingmann till Dagens Industri och han har rätt.
Det var bra att regeringen i går beslutade att höja insättningsskyddet i bankerna till 500 000 kr. Men när ska man visa samma handlingskraft när det gäller den offentliga indoktrineringen om hur fantastiskt bra och pålitliga finansmarknaderna är?
Varje dag upprepar Barack Obama samma förklaring till finanskollapsen: "Det är åtta år med Bush. Det är åtta år av vanskötsel." Men han har fel.
Innan han blev politiker var han tandtekniker. Nu vill han bilda ett departement som ska arbeta med att deportera utlänningar. Det finns en bild där han gör nazihälsning som han bortförklarar med att han bara beställde öl. "Wien får inte bli Istanbul" dundrar han och vill förbjuda minareter och upphäva lagar mot nynazism.
Häromdagen sa finansminister Anders Borg att det är för många giriga människor på de finansiella marknaderna. LO:s chefsekonom Dan Andersson kritiserade det uttalandet på tankesmedjan Agoras seminarium "Finanskrisen - dödskyss till nyliberalismen?"
Efter 30 års propagerande för nyliberala principer verkar det som att tankesmedjan Timbro nu har ändrat sig. Igår skrev chefen för Timbros medieinstitut dels att finanskrisen beror på nyliberalismens härjningar, dels att det nyliberala människoföraktet är ett allvarigt problem.
Representanthuset i kongressen sa i går kväll med knapp marginal nej till räddningspaketet till Wall Street. Överraskande kan någon tycka, men inte om man vet hur det ser ut på Main Street.
Modet har en tendens att skifta, inte bara gällande kläder, utan även ekonomi. På progressiva perioder följer konservativa, på konservativa progressiva och skiftena däremellan brukar börja i en djupare ekonomisk kris som lämnar politiskt utrymme.
Skolan är i dag ett politiskt slagfält. Det tidigare blocköverskridande samförståndet tillhör numera historien. Under långliga tider var partierna överens om tagen. Bara högern/moderaterna motsatte sig den moderna skolan och en mindre auktoritär pedagogik. För att till slut lägga ner sina vapen.
För motsvarande 4 600 miljarder kr vill den amerikanska regeringen köpa upp usla lån av sina banker. Tänk på den siffran en stund. Vad skulle man kunna göra med så mycket pengar?
Först gjorde alla vågen när USA:s finansminister Henry Paulson förklarade att staten går in med 700 miljarder dollar för att hindra fortsatt sammanbrott. Men nu föds tvivel. Åtgärdspaketet har kört fast i kongressen.